Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 4. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 4. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:"— Transkript prezentace:

1 SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 4. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: 20. 07. 2013 Klíčová slova : Klíčová slova : dávky z důchodového pojištění, starobní důchod, předčasný starobní důchod, invalidní důchody. Anotace Anotace : prezentace je určena na získání základních znalostí o sociální politice, která se dotkne každého občana, alespoň v určitých fázích života. Ve zpracovaném materiálu jsou také cvičení k procvičení. Způsob využití: Způsob využití: určeno pro výklad a procvičení tématu sociální politika. Číslo šablony Číslo šablony: VY_32_INOVACE_EKO_56

2 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky DÁVKY Z DŮCHODOVÉHO POJIŠTĚNÍ Dávky z důchodového pojištění vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení. Dávky vyplácené z důchodového pojištění:Dávky vyplácené z důchodového pojištění: 1.Starobní důchody 2.Invalidní důchody 3.Vdovské a vdovecké důchody 4.Sirotčí důchody

3 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky DÁVKY Z DŮCHODOVÉHO POJIŠTĚNÍ Starobní důchody Nárok na starobní důchod máme, jestliže splňujeme dvě podmínky: 1.Platili jsme si pojištění určitou dobu. 2.Dosáhli jsme důchodového věku. Ten je prozatím (v roce 2013) nejvyšší pro ročníky 1983 a mladší, a to 68 let.

4 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky DÁVKY Z DŮCHODOVÉHO POJIŠTĚNÍ Starobní důchody – předčasný starobní důchod Na ten máme nárok před řádným starobním důchodem. Předčasný důchod je trvale snížený, i v té době, co dosáhneme na řádný starobní důchod. Do předčasného důchodu můžeme odejít: 1.Pokud jsme splnili potřebnou dobu pojištění.

5 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky DÁVKY Z DŮCHODOVÉHO POJIŠTĚNÍ Starobní důchody – předčasný starobní důchod 2.Do dosažení důchodového věku nám ode dne, od něhož se předčasný starobní důchod přiznává, chybí nejvýše: 3 roky, pokud je jeho důchodový věk nižší než 63 let nebo 5 roků, pokud jeho důchodový věk činí alespoň 63 let a dosáhl věku alespoň 60 let.

6 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky DÁVKY Z DŮCHODOVÉHO POJIŠTĚNÍ Starobní důchody Žádost o důchod sepisují okresní správy sociálního zabezpečení podle místa trvalého pobytu žadatele. Žádost o starobní důchod lze podat nejdříve čtyři měsíce před datem, od něhož občan přiznání důchodu požaduje.

7 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky DÁVKY Z DŮCHODOVÉHO POJIŠTĚNÍ Invalidní důchody O nároku na invalidní důchod a jeho výši rozhodne Česká správa sociálního zabezpečení. Zdravotní stav posoudí lékaři Lékařské posudkové služby ČSSZ.

8 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky DÁVKY Z DŮCHODOVÉHO POJIŠTĚNÍ Invalidní důchody Pro nárok na invalidní důchod je třeba splnit tyto podmínky: 1.Jsme mladší než 65 let 2.Stali jsme se invalidní 3.Získali jsme potřebnou dobu pojištění 4.Ke dni vzniku invalidity nesplňujeme nárok na starobní důchod.

9 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky CVIČENÍ 1.Do dávek vyplácených z důchodového pojištění patří: a)rodičovský příspěvek b)přídavek na dítě c)invalidní důchod d)vdovský a vdovecký důchod e)sirotčí důchod. 2.Na starobní důchod máme nárok, pokud : a)nám zemřel manžel. b)jsme si platili pojištění určitou dobu. c)jsme dosáhli důchodového věku. d)nám zemřel rodič.

10 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3.nástroj hospodářské politiky CVIČENÍ Doplňte tvrzení informacemi se správným skloňováním z diagramu tak, aby tvrzení byla správná. Některé informace nevyužijete. 1.Předčasný důchod je ………., i v té době, co dosáhneme na řádný ……….. 2.Žádost o důchod sepisují ………. podle místa trvalého pobytu žadatele. 3.Žádost o starobní důchod lze podat nejdříve ……….před datem, od něhož občan přiznání důchodu požaduje. 4.Pro nárok na invalidní důchod musíme být mladší než ………... trvale zvýšený6 měsíců 68 let OSSZKSSZ starobní důchod 65 lettrvale snížený čtyři měsíce

11 Zpracoval: Ing. Vladimír Havlík Bibliografie: http://www.mpsv.cz/cs/3 http://www.mpsv.cz/cs/14959 http://www.mpsv.cz/cs/619 KLÍNSKÝ,P. a MÜNCH, O.Ekonomika 4 pro OA a SŠ, 2003. Praha, Fortuna. ISBN 80-7168-862-2


Stáhnout ppt "SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 4. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:"

Podobné prezentace


Reklamy Google