Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Suroviny v cukrářské výrobě Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_17 Název DUMu: Koření Pro obor vzdělávání: E/01 Potravinářská výroba Předmět: Suroviny Ročník: třetí Autor: Ing. Blanka Česalová Datum:

2 Střední škola Oselce Koření Charakteristika koření Druhy koření Používání koření

3 Střední škola Oselce Charakteristika koření koření jsou čerstvé nebo sušené části domácích a tropických rostlin mají charakteristickou vůni a chuť jsou to pochutiny - výživná hodnota koření je minimální významná je jejich chuť, aroma a obsah látek, které podporují chuť k jídlu nebo usnadňují trávení

4 Střední škola Oselce Rozdělení koření nejčastěji se rozděluje podle toho, která část rostliny se k přípravě koření používá z podzemních částí a kořene – zázvor, puškvorec, kurkuma z kůry – skořice listy a natě – bobkový list, majoránka, saturejka, tymián, šalvěj, estragon květy – hřebíček, kapary, šafrán plody a semena – vanilka, paprika, kmín, fenykl, badyán, anýz, nové koření, pepř, kardamon, koriandr, jalovec

5 Střední škola Oselce Koření z podzemních částí a kořene : zázvor – chuť pikantní citrusová až štiplavá (pivo, víno, perník, čaj, sušenky, maso, kandovaný zázvor) obr.2 obr.1 obr.3 obr.4 obr.5

6 Střední škola Oselce kurkuma – indický šafrán, žlutý prášek ze sušených oddenků, má nahořklou pepřovitou chuť podobnou hořčici obr.6 obr.7 obr.8 obr.9

7 Střední škola Oselce Koření z listů a celých rostlin bobkový list (vavřín) - podporuje trávení, ochucuje smetanové omáčky, zvěřinu, láky, marinády obr.10 obr.11

8 Střední škola Oselce majoránka – koření slané kuchyně, do bramboráků, polévek a mas šalvěj – léčivé čaje, náplně bonbónů obr.12 obr.13

9 Střední škola Oselce tymián – koření francouzské, italské a španělské kuchyně (oregano) estragon – nádivky, kuřecí maso obr.14 obr.15 obr.16 obr.17

10 Střední škola Oselce bazalka – saláty, nádivky, pizza saturejka – zvěřina, luštěniny, paštiky, mletá masa obr.18 obr.19 obr.20 obr.21

11 Střední škola Oselce rozmarýn – používá se sušený i čerstvý, ochucení mas, marinád a je součástí provensálského koření obr.45

12 Střední škola Oselce Koření z kůry skořice celá a mletá – svařené víno, vánoční pečivo, perníkové koření, lívance, krupicová kaše obr.22 obr.23

13 Střední škola Oselce koření z květů hřebíček – usušená nerozvinutá poupata hřebíčkovce, používají se do perníkového koření, do náplní a kompotů obr.24 obr.25 obr.26

14 Střední škola Oselce kapary – nerozvinutá poupata naložená do soli, používají se do salátů, omáček, těstovin a na pizzu (středomořská kuchyně) šafrán – nejdražší koření na světě, blizny se sklízejí ručně, používá se v orientální kuchyni, ochucuje a barví pokrmy obr.27 obr.28 obr.29 obr.30

15 Střední škola Oselce Koření z plodů a semen vanilka – fermentované nezralé plody orchideje vanilky pravé, voňavý vanilin se uvolní až po fermentaci používá se k ochucování zmrzlin, krémů, náplní a při výrobě likérů obr.31 obr.32 obr.33

16 Střední škola Oselce badyán – kořením jsou dřevnaté obaly plodů, ochucování kompotu, džemů, do perníkového koření anýz – použití při výrobě anýzového pečiva, perníkového těsta a anýzovky (alkoholický nápoj) obr.34 obr.35 obr.36obr.37

17 Střední škola Oselce pepř – bílý, zelený, černý, růžový, jsou to různě upravené bobule, ochucovaní pokrmů paprika – rozemleté sušené plody různých druhů paprik, chuť sladká až pálivá obr.38 obr.39 obr.40 obr.41 obr.42 obr.43

18 Střední škola Oselce Skladování koření v chladu, tj. při teplotě max. 18 °C v suchu v temnu sklad dobře větratelný bez cizích pachů v uzavřených nádobách obr.46

19 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Literatura: BLÁHA, Ludvík; ŠREK, František. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Praha: Informatorium, 1996, ISBN obr.1http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f7/Gingembre.jpg/22 0px-Gingembre.jpg obr.2http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0b/Etlingera_elatior- 0001_04.jpg/120px-Etlingera_elatior-0001_04.jpg obr.3http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7e/Stone_Green_Gi nger_Wine.jpg/61px-Stone_Green_Ginger_Wine.jpg obr.4http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a2/Ginger-cross- section.jpg/120px-Ginger-cross-section.jpg obr.5http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/48/Ginger_ale_bottl es.jpg/90px-Ginger_ale_bottles.jpg obr.6http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/66/Turmeric_%28C urcuma_longa%29.jpg/120px-Turmeric_%28Curcuma_longa%29.jpg obr.7http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4c/YosriKunyitHidup.jpg/120px-YosriKunyitHidup.jpg

20 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: obr.8http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b4/Kurkuma_pulver. jpg/120px-Kurkuma_pulver.jpg obr.9http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c3/Curcuma_longa_ 001.JPG/90px-Curcuma_longa_001.JPG obr.10http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fa/Laurier- spice.jpg/220px-Laurier-spice.jpg obr.11http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0e/Edler_Lorbeer_ Laurus_nobilis.JPG/90px-Edler_Lorbeer_Laurus_nobilis.JPG obr.12http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d6/Origanum_majo rana.jpg/258px-Origanum_majorana.jpg obr.13http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1a/Salvia_officinali s1.jpg/220px-Salvia_officinalis1.jpg obr.14http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/33/Thyme- spice.jpg/200px-Thyme-spice.jpg obr.15http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fe/Thymian.jpg/258 px-Thymian.jpg obr.16http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c0/Tarragon_spice. jpg/220px-Tarragon_spice.jpg

21 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: obr.17http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6c/Estragon_1511. jpg/258px-Estragon_1511.jpg obr.18http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b5/2008_03_15_- _Ocimum_basilicum_7.JPG/200px-2008_03_15_-_Ocimum_basilicum_7.JPG obr.19http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/77/Purple_opaal.jp g/220px-Purple_opaal.jpg obr.20http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/64/Satureja_horten sis_Prague_2011_3.jpg/120px-Satureja_hortensis_Prague_2011_3.jpg obr.21http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/75/Satureja_horten sis.jpg/200px-Satureja_hortensis.jpg obr.22http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/de/Cinnamomum_ verum.jpg/220px-Cinnamomum_verum.jpg obr.23http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e1/Cinnamomum_ verum1.jpg/220px-Cinnamomum_verum1.jpg obr.24http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4b/ClovesDried.jpg /220px-ClovesDried.jpg obr.25http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/13/Clove_of_Anak kara.jpg/114px-Clove_of_Anakkara.jpg

22 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: obr.26http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c1/%E0%B4%97% E0%B5%8D%E0%B4%B0%E0%B4%BE%E0%B4%AE%E0%B5%8D%E0%B 4%AA%E0%B5%82%E0%B4%B5%E0%B4%BF%E0%B4%B0%E0%B4%BF %E0%B4%9E%E0%B5%8D%E0%B4%9E%E0%B4%A4%E0%B5%8D.jpg/12 0px- %E0%B4%97%E0%B5%8D%E0%B4%B0%E0%B4%BE%E0%B4%AE%E0% B5%8D%E0%B4%AA%E0%B5%82%E0%B4%B5%E0%B4%BF%E0%B4%B 0%E0%B4%BF%E0%B4%9E%E0%B5%8D%E0%B4%9E%E0%B4%A4%E0 %B5%8D.jpg obr.27http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9a/Salted_capers.j pg/220px-Salted_capers.jpg obr.28http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/79/Iran_saffron_thr eads.jpg/120px-Iran_saffron_threads.jpg obr.29http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f4/Crocus_sativus_ 01_by_Line1.JPG/90px-Crocus_sativus_01_by_Line1.JPG obr.30http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/81/Saffron- spice_adjusted.jpg/120px-Saffron-spice_adjusted.jpg obr.31http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2e/Vanilla_plantati on_in_wood_dsc00190.jpg/200px-Vanilla_plantation_in_wood_dsc00190.jpg

23 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: obr.32http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d3/Vanilla_fragran s_2.jpg/200px-Vanilla_fragrans_2.jpg obr.33http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cb/Vanilla_fragrans _4.jpg/200px-Vanilla_fragrans_4.jpg obr.34http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/62/Illicium_verum_ jpg/250px-Illicium_verum_ jpg obr.35http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/01/Aniseed_p jpg/200px-Aniseed_p jpg obr.36http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/49/Gardenology.or g-IMG_2834_rbgs11jan.jpg/90px-Gardenology.org-IMG_2834_rbgs11jan.jpg obr.37http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0b/Pastis1.jpg/90p x-Pastis1.jpg obr.38http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0d/Peppercorn.jpg/ 90px-Peppercorn.jpg obr.39http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6b/Peppercorn- varieties.jpg/120px-Peppercorn-varieties.jpg

24 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: obr.40http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/65/Pfeffer- Gew%C3%BCrz.jpg/120px-Pfeffer-Gew%C3%BCrz.jpg obr.41http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/08/C_annuum_bea ver_dam_fruit.jpg/84px-C_annuum_beaver_dam_fruit.jpg obr.42http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c6/Cachi_02.jpg/17 0px-Cachi_02.jpg obr.43http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/76/Habanero.jpg/2 58px-Habanero.jpg obr.45http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/92/Rosemary_bus h.jpg/258px-Rosemary_bush.jpg obr.46http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dc/Eleven_Herbs_ and_Spices.jpg/120px-Eleven_Herbs_and_Spices.jpg Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google