Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozdíly v trénování dorostu a žactva. Školení trenérů 3.třídy Hradec Králové 7.-8.2.2015.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozdíly v trénování dorostu a žactva. Školení trenérů 3.třídy Hradec Králové 7.-8.2.2015."— Transkript prezentace:

1 Rozdíly v trénování dorostu a žactva. Školení trenérů 3.třídy Hradec Králové 7.-8.2.2015

2 Hlavní zásady tréninkového procesu Trénink = výukový proces Trenér = učitel sportovec = žák trénink = vyučování Cíle : vysoká výkonnost v juniorech a dospělých (platí jen pro některé) vytvořit „závislost“ na OB nebo alespoň sport jako součást životního stylu Trénink musí být : cílevědomý, plánovitý, systematický Je nutné dodržet hlavní pedagogické zásady (přiměřenost,uvědomělost, postupné zvyšování zatížení )

3 Vývoj úlohy trenéra podle věkových zvláštností Žactvo – základem společné tréninky, není třeba (až na vyjímky) individualizovat převážná část tréninků v „domácích“ terénech Společné tréninky ve skupině 2-3 x týdně + závody (stanovit předem) Dorost – postupný přechod k samostatnosti individuelní tréninkové plány individualizovat obsah i objem společných tréninků 50 % tréninků samostatně, 50% individuelně rozšiřování teoretických vědomostí o tréninku i regeneraci evidence tréninku a jeho pravidelné vyhodnocování rozlišit závody na důležité a tréninkové taktická příprava před závody důkladný rozbor chyb po každém závodě střídání různých terénů na mapovou přípravu (soustředění, výjezdy) postupné zvyšování % specielní přípravy na úkor všeobecné pravidelní testování běžecké výkonnosti Základem úspěchu je vzájemná důvěra mezi trenérem a závodníkem ! !

4 Plánování tréninkového procesu 1)Sestavit termínovou listinu pro svoji skupinu 2) Roční tréninkový plán včetně mapových výjezdů a soustředění (pro celý klub) 3) Plán na cyklus nebo měsíc pro celou skupinu i některé jednotlivé závodníky 4) Určení map a míst pro jednotlivé mapové tréninky dle cíle těchto tréninků 5)Příprava každého jednotlivého tréninku

5 Běžecká příprava Čím je závodník na vyšší výkonnostní úrovni, tím více rozhoduje o výsledku běžecká složka. Základ dobrých nebo vysokých výkonů v běžecké výkonnosti se vytváří již v žákovském věku (především správnou technikou běhu.) Skladba jednotlivých disciplin OB vede na mezinárodní úrovni k nutnosti stále rychlejšího běhu. Atletická příprava musí být součástí přípravy po celý rok. Aby základy správného atletického tréninku (rozcvičení, správná technika běhu, ABC, vyklusání, strečink) byly pro každého samozřejmostí, musí je trenér vyžadovat při každém tréninku (i mapovém). Účast orientačních běžců na závodech s atlety (zejména v terénu) je vhodná. Trenér musí mít pomocí testování běžecké výkonnosti zpětnou vazbu o úspěšnosti nebo neúspěšnosti svého tréninkového procesu.

6 Co se začátečníkem v dorosteneckém věku ? Hlavní zásady : -nespěchat, nestresovat -postupovat systematicky po jednotlivých etapách -na závody jen tam, kde to sportovec bez stresu zvládne (např. sprint), postupně do těžších terénů -Individuelně provádět rozbor každého mapového tréninku i závodu Co by měl ještě dělat trenér ? - s tanovit si cíl každého tréninku a jeho organizaci -pracovat na svém dalším sebevzdělávání (metodické materiály, semináře) -evidovat údaje o tréninku i závodech -pravidelně ověřovat úspěšnost tréninkového procesu stabilními testy -vyhodnocovat každý trénink z hlediska splnění stanoveného cíle


Stáhnout ppt "Rozdíly v trénování dorostu a žactva. Školení trenérů 3.třídy Hradec Králové 7.-8.2.2015."

Podobné prezentace


Reklamy Google