Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Taktická příprava Michal Lehnert.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Taktická příprava Michal Lehnert."— Transkript prezentace:

1 Taktická příprava Michal Lehnert

2 Osnova přednášky Taktická příprava (TAP) jako složka sportovního tréninku. Strategie a taktika ve sportu. Nácvik taktického jednání. Strategický plán a jeho tvorba.

3 Charakteristika TAP TAP – složka sportovního tréninku zaměřená na přípravu hráče k promyšlenému a účinnému vedení sportovního boje v podmínkách soutěží. Ve fotbale je taktické řešení soutěžních situací součástí osvojování a zdokonalování příslušných sportovních dovedností - technicko-taktická příprava.

4 Cíl TAP Naučit sportovce řešit soutěžní situace způsobem, který umožňuje vítězit nebo se co nejlépe umísťovat v soutěžích. Úkoly TAP získání taktických znalostí a jejich proměňování ve zkušenosti nácvik a zdokonalování taktických dovedností rozvoj taktických schopností.

5 Sportovní TA Předem naučený soubor řešení soutěžních
situací v souladu s pravidly. Způsob vedení sportovního boje s cílem zvítězit v utkání. Vychází ze strategie - předem připraveného plánu, který určuje základní rámec řešení herních situací. TA má ve sportovních hrách největší význam - tvoří podstatnou část výkonu jednotlivce a družstva.

6 Uplatnění TA u různých typů sportovních výkonů
minimální (gymnastika, sprint) taktizování (vzpírání, skok vysoký) rozdělení sil (běhy na dlouhé a střední tratě) plné uplatnění (sportovní hry, úpoly) Je možné až při dosažení jisté úrovně kondiční a technické připravenosti. Taktické dovednosti se proto uplatňují v plné míře až na vrcholové úrovni.

7 Předpoklady využití taktiky
Nácvik a zvládnutí v tréninku (zejména složitější řešení konfliktních situací - např. varianty útoku). Improvizace - uplatňuje se při řešení pokud situace není nacvičena.

8 NÁCVIK TAKTICKÉHO JEDNÁNÍ
Dlouhodobý proces zahrnující: 1. Osvojování taktických znalostí 2. Nácvik taktických dovedností 3. Rozvoj taktických schopností

9 1. Osvojování taktických znalostí
Základní předpoklad taktického jednání, součást taktických dovedností. Umožní pochopit a analyzovat soutěžní situaci. Jejich rozsah rozšiřovat postupně a přiměřeně vzhledem k věku a úrovni.

10 Základní taktické znalosti:
Pravidel + optimálně je využít při řešení taktických úloh. Organizace vedení sportovního boje - znalosti systémů, kombinací, typických herních situací, soupeřů a jejich vedení boje... Zásad taktického jednání v konkrétních soutěžních situacích (např. volit způsob hry proti konkrétnímu typu obrany...).

11 2. Nácvik taktických dovedností
Taktické dovednosti (TD) tréninkem osvojené modely řešení soutěžních situací V TD se uplatňují znalosti, sportovní dovednosti a zkušenosti. Není možné, aby všechny taktické úkoly byly zautomatizované→jen typická řešení soutěžních situací.

12 TD Předpokládají především:
úroveň vědomostí (pravidla, základní principy a postupy taktického jednání ve fotbale, poznatky o soupeřích…) intelektové schopnosti (pohotová orientace ve složitých situacích, rychlé rozhodování, schopnost kombinovat a tvořit…)

13 Metodické aspekty nácviku TD
Využívá se: -metod vysvětlení, ukázky apod., -podmínek zjednodušených, blížících se soutěžním (účast soupeře – jeho aktivita je předem stanovena) a soutěžních. Nacvičuje se postupně např. řešení typických soutěžních situací jednotlivcem (HČJ), skupinami (kombinace), celým družstvem (systémy)...

14 Metodické aspekty nácviku TD
Předpokladem uplatnění TD je zvládnutá technika využívaných dovedností. Před vlastním nácvikem TD provést teoretickou přípravu, ve které se vysvětlí cíl a podstata nacvičované dovednosti. Pro každou herní situaci existují určitá specifická řešení, která je vhodné se naučit.

15 3. Rozvoj taktických schopností
Rozvoj TS je podmíněn především: -úrovní techniky -specifickými intelektuálními schopnostmi: vnímat složité a měnící se soutěžní situace, vytvářet o nich přesné představy ukládat a vybavovat si v paměti taktické vědomosti koncentrovat se na hl. úkoly taktického plánu rychle a správně se rozhodovat…

16 Metody rozvoje TS osvojování vědomostí (výklad, ukázka, vysvětlování…)
rozboru činnosti vlastní i jiných sportovců praktické činnosti (zaměřená na rozvoj vnímání, hodnocení a analýzu situací, rozhodování, odolnost proti rušivým vlivům…).

17 STRATEGIE Předem promyšlený plán (koncepce) sportovního boje - návod na jednání v konkrétní soutěži.

18 Tvorba strategického plánu
Strategický plán (SP) je jednou z důležitých součástí přípravy na sportovní soutěž. Jeho úroveň může výrazně ovlivnit očekávaný výsledek utkání a rozhodování v jeho průběhu.

19 Tvorba strategického plánu
Východiska tvorby: Cíl utkání Strategie soupeře Výkonnost soupeře Vlastní výkonnost Informace o prostředí a podmínkách…

20 Kontrolní otázky Charakterizujte TAP jako složku tréninku.
Co je to taktika a jak se uplatňuje v různých typech sportovních výkonů? Jak probíhá nácvik taktického jednání? Co je to strategický plán?


Stáhnout ppt "Taktická příprava Michal Lehnert."

Podobné prezentace


Reklamy Google