Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho."— Transkript prezentace:

1 Technika

2 TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho průběhu. Proces zaměřený na osvojování a zdokonalování sportovních dovedností, jimiž sportovec projevuje svůj výkonnostní potenciál v podmínkách soutěží.

3 TECHNICKÁ PŘÍPRAVA Způsob řešení pohybového úkolu v souladu s pravidly, biomechanickými zákonitostmi a pohybovými možnostmi sportovce. Způsob provedení dovednosti (vnější projev). Rozvoj techniky je převážně založen na empirii trenéra a závodníka – hledá se individuálně optimální pohybové řešení (styl) - často s podporou poznatků z biomechaniky.

4 TECHNICKÁ PŘÍPRAVA Složka obsahu sportovního tréninku Základem je motorické učení. Úzké vazby na ostatní obsahové složky. V některých sportovních odvětvích dochází ke spojení s technickou přípravou v technicko-taktickou přípravu.

5 TECHNIKA I. skupina Jednoduchá technika, která přímo určuje úroveň výkonu. II. skupina Složitá technika, zahrnující mnoho dovedností, soustředěná na přesnost a estetický dojem. III. skupina Složitá a poměrně standardní technika v proměnlivých podmínkách soutěží. IV. skupina Složitá technika ve velkém množství otevřených dovedností. Velké nároky na tvořivost.

6 Uzavřené a otevřené dovednosti Uzavřené Dovednosti realizované ve stálém, neměnném prostředí bez větších zásahů vnějších vlivů (gymnastika na nářadí, skoky do vody…)

7 Uzavřené a otevřené dovednosti Otevřené Velké množství dovedností a jejich variant, realizovaných v proměnlivém prostředí (terénu, neklidné vodě, za aktivní činnosti soupeřů)

8 Proces osvojování sportovních dovedností Obsah technické přípravy se s věkem a výkonností sportovce mění Osvojování základů techniky Zdokonalování techniky Dokonalé zvládnutí techniky Důsledné respektování specifiky techniky daných specializací Chápání techniky jako jednoty její vnější i vnitřní stránky Etapovitý průběh procesu osvojování techniky Stabilizace techniky na úrovni maximálních výkonů Podmínky

9 TECHNICKÁ PŘÍPRAVA = PEDAGOGICKÝ PROCES SPORTOVEC TRENÉR Trénink Sportovní trénink PODMÍNKY Ucelená koncepce přípravy Aktivita sportovce a trenéra Prostředí

10 Fáze technické přípravy NÁCVIK ZDOKO NALOVÁ NÍ STABILI ZACE Plynule na sebe navazují, mají své specifické úkoly, své zaměření, průběh, přístup


Stáhnout ppt "Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho."

Podobné prezentace


Reklamy Google