Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZRYCHLENÍ KMITAVÉHO POHYBU.  Vektor zrychlení a 0 rovnoměrného pohybu po kružnici směřuje do středu kružnice a má velikost:  Zrychlení a kmitavého pohybu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZRYCHLENÍ KMITAVÉHO POHYBU.  Vektor zrychlení a 0 rovnoměrného pohybu po kružnici směřuje do středu kružnice a má velikost:  Zrychlení a kmitavého pohybu."— Transkript prezentace:

1 ZRYCHLENÍ KMITAVÉHO POHYBU

2  Vektor zrychlení a 0 rovnoměrného pohybu po kružnici směřuje do středu kružnice a má velikost:  Zrychlení a kmitavého pohybu je průmětem vektoru a 0 do osy y.  Vektor a má opačný směr než je směr vektoru y, proto má vektor zrychlení opačné znaménko než okamžitá výchylka y.

3  Zrychlení kmitajícího bodu míří vždy do rovnovážné polohy - do polohy, v níž se pohyb nakonec ustálí.  Do rovnovážné polohy „táhne“ oscilátor síla, jejíž směr, řídící se podle 2. Newtonova zákona, stejný jako směr zrychlení, které danému tělesu nebo kmitajícímu bodu uděluje.  Okamžitá výchylka se měří vždy z rovnovážné polohy - tedy opačně než je směr zrychlení.

4  Zrychlení harmonického pohybu je přímo úměrné okamžité výchylce a má v každém okamžiku opačný směr než je směr výchylky.  Zrychlení je maximální, právě tehdy když:  Zrychlení je nulové v rovnovážné poloze

5  Zrychlení kmitavého pohybu je vždy přímo úměrné okamžité výchylce a v každém okamžiku má opačný směr!

6 SLOŽENÉ KMITÁNÍ

7  Princip superpozice:  Výsledná poloha tělesa, které koná více pohybů současně, je stejná, jako kdyby tyto pohyby konalo po sobě v libovolném pořadí


Stáhnout ppt "ZRYCHLENÍ KMITAVÉHO POHYBU.  Vektor zrychlení a 0 rovnoměrného pohybu po kružnici směřuje do středu kružnice a má velikost:  Zrychlení a kmitavého pohybu."

Podobné prezentace


Reklamy Google