Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Bi 1.11 Energetický metabolismus fotosyntéza Vytvořeno: 20.09.2013 Ověřeno: 02.10.2013 Třída: Ve 1

2 Cytologie Vzdělávací oblast:Obecná biologie Předmět:Biologie Ročník:1. ročník Autor:Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah:2 vyučovací hodiny Pomůcky:základní informace o vzniku života učebnice Klíčová slova:autotrofie, fotosyntéza, fotolýza vody Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie – cytologie.

3

4 Energetický metabolismus Energii buňka bere v chemických vazbách. Platí zde stejné fyzikální zákony jako u neživé přírody: 1. termodynamický zákon – energii nelze vytvořit, ani zničit, lze ji jen převádět z jedné formy na jinou 2. termodynamický zákon - při každé přeměně energie se ji část přemění na teplo a to je vlastně ztráta

5 Dělení organismů z hlediska energie Organismy z hlediska získání energie dělíme na: autotrofní heterotrofní

6 Autotrofie Podstata spočívá v rovnici fotosyntézy, kdy z jednoduchých anorganických látek (oxid uhličitý + voda), se vytváří složité organické látky (glukóza) a do ovzduší uniká kyslík. Podmínkou příjmu sluneční energie je přítomnost zelených rostlin – chloroplastů (thylakoidů).

7 Fotosyntéza Fotosyntéza probíhá ve fázích: 1. Primární fáze – světelná – sdružuje proces fotofyzický a fotochemický.

8 Fotofyzický proces Molekula chlorofylu (P- 680,720) pohltí kvantum energie – 1 foton (50KJ), tím se uvolní elektron bohatý na energii, který se váže na ADP a vznikne ATP, což je universální nosič energie v kovalentní vazbě. Tento proces se také nazývá cyklická fosforylace.

9 Fotochemický proces Je fotolýza vody. Voda se rozkládá na kationd vodíku H+ a hydrxilový aniod OH-. Kationd H+ je připojen k NADP na NADPH (je použit v temnostní reakci na redukci oxidu uhličitého). NADP – je nikotin amyd adenin, dynukeotid fosfátu, je to nosič. OH- je zdroj energie pro chlorofyl. e+ADP = ATP.

10 Sekundární fáze Temnostní je nezávislá na světle. Má cyklický charakter. Calvinuv cyklus. Molekuly CO2 jsou připojovány na fosforylované cukry a postupně se přemění na glukózu za současné redukce. Vodík H poskytne enzym NADPH a energii ATP.

11

12 Otázky a odpovědi 1. Jak vypadá rovnice fotosyntézy? 6CO2 +6H2O +E = C6H12O6 + 6O2 2. Jakou vlnovou délku je schopen chlorofyl přijmout ? 680 -720 nm 3. Jaké množství energie obsahuje kovalentní vazba ATP? 50 KJ 4. Jak se nazývá nosič – enzym kationtu H uvolněného při fotolýze H2O? NADP

13 Použité zdroje BUMERL, J. a kol.: Biologie 1 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN 80-7235-314-4. http://www.biology.webz.cz/bunorganely.php http://www.infovek.sk/predmety/biologia/diplomky/biologia_bunky/fotos ynteza.htmhttp://www.infovek.sk/predmety/biologia/diplomky/biologia_bunky/fotos ynteza.htm Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google