Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_ Bi 1.04 Organické látky nukleové kyseliny Vytvořeno: 10.06. 2013 Ověřeno: 12.09. 2013 Třída: Ve 1

2 Cytologie – nauka o buňce Vzdělávací oblast:Obecná biologie Předmět:Biologie Ročník:1. ročník Autor:Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:základní informace o vzniku života učebnice Klíčová slova:DNA,nukleotyp, komplementarita Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie – cytologie.

3 Nukleové kyseliny Makromolekulární látky. Vznikají spojováním menších molekul = nukleotidů.

4

5 Nukleotidy Skládají se: Z organické dusíkaté báze N báze. Z cukru o 5 ti uhlících – pentóza. Zbytek kyseliny fosforečné.

6 N - báze Tvoří ji tyto 2 části: Puriny- adenin a guanin Pyrimidiny – tymin, cytozin, uracil

7 Cukry Pentóza Ribóza – dá název RNA Deoxyribóza – dá název DNA

8 Struktura molekuly DNA - dvoušroubovice Nukleotidy se spojují v polynkleotidové řetězce. Molekula DNA je tvořena dvěma vedle sebe probíhajícími polynukleotidovými řetězci. Za objevení struktury dvoušroubovice dostali vědci WATSON a CRIEK Nobelovu cenu v 50 tých letech minulého století.

9 DNA Jsou základem dědičnosti. Pořadí nukleotidů určí vlastnosti bílkovin.

10 Zdvojení – replikace DNA Při tvorbě nových buněk se musí vytvořit i nová DNA. Jako vzor – matrice slouží jedno vlákno dvoušroubovice DNA, podle kterého se otiskne na základě principu komplementarity - sounáležitosti nové vlákno.

11 Komplementarita - sounáležitost Znamená, že určitá dusíkatá báze(N báze) se váže pouze s jinou N bází U DNA je to vždy : Adenin s tyminem Tymin s adeninem Cytozin s guaninem Guanin s cytozinem U RNA je tymin nahrazen uracilem

12 Otázky a odpovědi 1. Co je nositelem dědičnosti? Nukleové kyseliny. 2.Kdo objevil strukturu molekuly DNA? WATSON a CRIEK. 3.Vyjmenuj 3 části nukleotidů? N báze, pentóza, kyselina fosforečná. 4. V čem spočívá princip komlementarity? Váží se u DNA – A-T nebo T-A,C-G a nebo G- C, U RNA je A-U.

13 Použité zdroje http://obrazky.cz/?q=DNA BUMERL, J. a kol.: Biologie 1 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN 80-7235-314-4. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google