Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Bi 1.15 Stavba a funkce pletiv Vytvořeno: 03.06.2013 Ověřeno: 18.10.2013 Třída: Ve 1

2 Stavba a životní funkce rostlin Vzdělávací oblast:Obecná biologie Předmět:Biologie Ročník:1. ročník Autor:Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:základní informace o vzniku života učebnice Klíčová slova:Felogen, kambium, meristematické Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie – stavba a životní funkce rostlin.

3 Stavba a funkce pletiv Pletivo – je to soubor buněk stejného původu funkce a tvaru. Rozdělení: Pletiva pravá – trvalá. Pletiva pravá – dělivá. Pletiva nepravá – vznikají dodatečným spojením původně volných buněk – u hub – plektenchym a pseudoparenchym.

4 Pravá pletiva dělivá - meristematická Mají schopnost dělení. Tenkou buněčnou stěnu. Velké jádro. Hodně cytoplazmy. Vytváří buňky pletiv trvalých. Meristematická zárodečná pletiva jsou tvořena souborem iniciál na vrcholu stonku semenných rostlin = protomeristém. Primární meristém je současně základní meristém, protederm, prokambium. Podle umístění je vrcholový (terminální) a vmezeřený – kolénka.

5 Druhotné dělivé pletivo Vzniká obnovením dělivé schopnosti trvalého pletiva. Patří sem felogen – korkové dělivé pletivo, z kterého vzniká kůra. Kambium – vzniká z něho druhotné dřevo a lýko.

6 Zkamenělé pravěké dřevo a jeho pletiva.

7 Otázky a odpovědi 1. Co je to pletivo? Je to soubor buněk stejného původu funkce a tvaru. 2. Jaké je rozdělení pletiv? Pletiva pravá – trvalá, pletiva pravá – dělivá,pletiva nepravá. 3. Jakou funkci mají pletiva dělivá? Mají schopnost dělení.

8 Otázky a odpovědi 4. Co je to felogen? Korkové dělivé pletivo, z kterého vzniká kůra. 5.Co vzniká z kambia? Vzniká z něho druhotné dřevo a lýko.

9 Použité zdroje BUMERL, J. a kol.: Biologie 1 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN 80-7235-314-4. http://botany.cz/cs/semenne-rostliny-pletiva /http://botany.cz/cs/semenne-rostliny-pletiva / Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google