Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kyselina mléčná Nina Tomečková Projekt 3 Skupina 12 Vyučující: Ing. Tomáš Pospíšil.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kyselina mléčná Nina Tomečková Projekt 3 Skupina 12 Vyučující: Ing. Tomáš Pospíšil."— Transkript prezentace:

1 Kyselina mléčná Nina Tomečková Projekt 3 Skupina 12 Vyučující: Ing. Tomáš Pospíšil

2 Kyselina mléčná Bezbarvá, krystalická, dobře rozpustná Vzniká mléčným kvašením cukrů v mléce, sýrech atd. Používá se v pivovarnictví, pekařství, koželužství

3 Vlastnosti Sumární vzorec C 3 H 6 O 3 Molární hmotnost: 90,08 g/mol Teplota tání 53°C Teplota varu 122°C

4 Při extrémní fyzické zátěži aerobní respirace Rychlejší spotřeba kyslíku Nedostatek kyslíku ke štěpení jedovaté kyseliny pyrohroznové, která vzniká v první- anaerobní- fázi respirace Kyselina pyrohroznová prochází další anaerobní respirací Přeměna na kyselinu mléčnou (méně škodlivá)

5 Dochází k hromadění kyseliny mléčné ve svalech Organizmus pracuje na „kyslíkový dluh“ Důsledkem je svalová únava Kyslíkový dluh nahrazen, jakmile organizmus začne přijímat rychleji kyslík např. zrychleným a hlubokým dýcháním

6 Sůl kyseliny mléčné (anion kyselina mléčné) se nazývá laktát CH 3 -CHOH-COO - vznik při nadměrné námaze při spalování glukózy za nedostatku vzduchu Laktát krystalizuje → krystalky po určitou dobu ve svalech → bolest, dokud nedojde k jejich rozpuštění

7 Antiseptické účinky Použití v mastech, ústních vodách, prostředek k ošetřování vlasů

8 Optická aktivita Levotočivá D- (-)- mléčná Pravotočivá L- (+)- mléčná Vznik při svalové činnosti jako produkt metabolizmu sacharidů Přítomen v kyselém mléce a zelí

9 Polymer kyseliny mléčné (PLGA) má využití jako médium pro růst kmenových buněk


Stáhnout ppt "Kyselina mléčná Nina Tomečková Projekt 3 Skupina 12 Vyučující: Ing. Tomáš Pospíšil."

Podobné prezentace


Reklamy Google