Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Složení potravy Filip Bordovský.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Složení potravy Filip Bordovský."— Transkript prezentace:

1 Složení potravy Filip Bordovský

2 Složení potravy Zapište si do sešitu! Výživu můžeme rozdělit z hlediska jejího množství (kvantity) a z hlediska jejího složení (kvality). Množství potravy musí odpovídat energetické potřebě člověka! Příklad: muž v kanceláři potřebuje denně KJ Horník potřebuje dvojnásobek KJ

3 Energetická hodnota potravy
Zapište si do sešitu! Energetická hodnota potravy Dnes se nejčastěji používá kJ (kilojoul), ale někdy se můžeme setkat s kcal (kilokalori). Pamatujte si, že platí: 4,2 kJ = 1 kcal 1 kJ = 0,24 kcal Největší energetickou hodnotu mají masné potraviny a nejmenší e. hodnotu má zelenina.

4 Jak poznat nadváhu nebo podváhu?
Ukazatelem BMI (body mass index) Výpočet BMI ( ) Zapište si do sešitu! Úkol: vypočítejte si vlastní BMI.

5 Vyhodnocení BMI Podváha: pod 19 BMI Podváha je typická stav se zdravotními riziky, proto by se mu zdravý a rozumný člověk měl snažit vyhnout. Orgány těla nejsou schopny pracovat dostatečně, klesá imunita a schopnost organismu správně regenerovat a vyrovnávat se se zátěží každodenního života. U žen hrozí vymizení menstruace a tedy neplodnost! Pokud tedy pár kilogramů ke své váze přidáte, budete si cítit silněji a zdravěji. Ideální váha: 19 – 25 BMI Nejideálnější pro zdravý a dlouhý život je udržovat váhu mezi hodnotou BMI 22 a 24. Nadváha: 25 – 30 BMI Mírná nadváha lehce zvyšuje zdravotní rizika, zejména ta, ke kterým máte genetické dispozice. Je nejvyšší čas pustit se do zdravhého hubnutí. Zapomeňte na hladovění nebo zázračné tabletky, pro redukci váhy budete potřebovat upravit jídelníček, najít vhodnou pohybovou aktivitu a pozmněit Váš životní styl, tak aby jste dosaženou váhu dlouhodobě udržovali. Doporučujeme Vám vyhledat odbornou pomoc výživového poradce, který Vám pomůže sestavit optimální program pro zdravé hubnutí a dlouhodobé udržování.

6 Obezita 1. stupně – mírná: 30 – 35 BMI Obezita značící zvýšení zdravotních rizik a to i těch, ke kterým nemáte přímo rodinné dispozice. Vážně uvažujte o hubnutí, už redukce váhy o 10 % tělesné váhy vede k výraznému snížení zdravotních rizik. Stačí tedy půl kilogramu týdně a za pár týdnů až měsíců se budete cítit lépe. Vhodná je kombinace změny stravování s pravidelným pohybem. Doporučujeme Vám vyhledat odbornou pomoc – dietologa, nebo výživového poradce, který Vám pomůže sestavit optimální program pro zdravé hubnutí. Obezita 2. stupně – závažná: 35 – 40 BMI Obezita spojená s velmi vysokými zdravotními riziky – zvýšená hladina cholesterolu, zvýšený krevní tlak a s nimi spojené onemocnění srdce, cév, cukrovka. Trpí i vazy a páteř, které nesou podstatně větší hmotnost než na kterou jsou připravené (zkuste si vzít na záda batoh s 30 kilogramy!) Měl/a byte proto se snížením váhy začít co nejdříve. Vhodná je změna stravovacích návyků a pravidelný vhodný pohyb. Už i malá redukce váhy vede ke snížení zdravotních rizik. Dodržte však hranici hubnutí na půl kilogramu týdně. Po příliš rychlém snížení hmotnosti se téměř určitě dostaví následný jo-jo efekt a Vy se ocitnete v začarovaném kruhu hubnutí a přibírání! Doporučujeme Vám vyhledat odbornou pomoc – dietologa, nebo výživového poradce, který Vám pomůže sestavit optimální program pro zdravé hubnutí. Obezita 3. stupně – těžká: 40 a více BMI Těžká obezita je přímou překážkou zdravého, spokojeného a dlouhého života a snížení váhy je pro Vás tedy nutností. Abyste ale svému tělu a zdraví pomohli správným způsobem, připravte se na dlouhou cestu a požádejte o pomoc svého lékaře. Nezapomeňte ale, že pouze užíváním léků či doplňků stravy se problém nevyřeší, je nutná úprava celkového životního stylu a to natrvalo!

7 Hodnoty BMI Podváha: pod 19 BMI Ideální váha: 19 – 25 BMI
Nadváha: 25 – 30 BMI Obezita 1. stupně – mírná: 30 – 35 BMI Obezita 2. stupně – závažná: 35 – 40 BMI Obezita 3. stupně – těžká: 40 a více BMI

8 Složení potravy Bílkoviny Tuky Sacharidy Vláknina Voda Vitamíny
Zapište si do sešitu! Bílkoviny Tuky Sacharidy Vláknina Voda Vitamíny Minerální látky

9 Jsou základní stavební látky těla!
Zapište si do sešitu! Bílkoviny: Jsou základní stavební látky těla! Potraviny: maso, mléko, vejce, luštěniny Tuky a Sacharidy: Jsou především zdrojem energie! Sacharidy přijímáme zejména ve formě škrobu (brambory, rýže, pečivo) nebo ve formě cukru. Tuky získáváme z rostlin (oleje) i živočichů (máslo, sádlo) Živočišné tuky obsahují více cholesterolu! Bez tuků nemůže tělo přijímat vitamíny A a D!

10 DOMÁCÍ ÚKOL: (MINIPROJEKT!)
V naší denní stravě by mělo být přibližně 10-12% bílkovin, 25-32% tuků a 55–60% sacharidů! DOMÁCÍ ÚKOL: (MINIPROJEKT!) Sestavte jídelníček, v němž by bylo (přibližně) uvedené množství živin a energetická hodnota – kJ Použijte tabulku živin ve vybraných potravinách na s. 72 Potravina Bílkoviny Sacharidy Tuky Energie KJ Množství   Rohlík, houska g g g g (1 ks) Chléb graham g g g g (1 krajíc) Nebo úkol vypracujte s využitím energetické kalkulačky na internetových stránkách: Zapište si do sešitu!

11 Nestravitelné složky potravy je nezbytná pro správnou funkci střev!
Zapište si do sešitu! Vláknina: Nestravitelné složky potravy je nezbytná pro správnou funkci střev! Voda: Tělo dospělého člověka obsahuje 60% vody Denně vypijeme 1-2 l vody

12 Příprava pitné vody: Hlavní zdroje:
Zapište si do sešitu! Hlavní zdroje: Studniční voda (podzemní voda) Povrchová voda (vodní nádrže) Nezávadnost studniční vody se ověřuje v hygienických stanicích Povrchová voda se musí vždy upravovat  Odstraňování nečistot, dezinfikování chórem

13 Přehrada Šance

14 Příprava pitné vody: oddělení pevných látek usazováním, přidání látek tvořících sraženinu, ta zachytává další nečistoty, filtrace přes pískový filtr, dezinfekce chlorem)

15 Vitamíny Dělení vitamínů: a) vitamíny rozpustné v tucích
Zapište si do sešitu! Dělení vitamínů: a) vitamíny rozpustné v tucích - vit. A (pro zdravou sliznici – rybí tuk, mrkev) - vit. D (správný růst kostí – rybí tuk, máslo) b) vitamíny rozpustné ve vodě - vit. C (zvyšuje odolnost proti infekcím - syrová zelenina a ovoce). - vit. B => B- komplex – B1, B2, B12 (tvorba krve, nervová soustava – droždí, vnitřnosti)

16 Přehled vitamínů: C, B1, B2, B3, PP, B6, B12, H, Cholin, U-faktor, F, D, K, A a jiné

17 Minerální látky Jsou důležitou součástí všech buněk!
Zapište si do sešitu! Jsou důležitou součástí všech buněk! Makrobiogenní prvky: potřebujeme jich hodně Ca, P Mikrobiogenní prvky: potřebujeme jich méně Na, K, Mg, Cl, Stopové prvky: stačí nám nepatrné množství I, Fe

18 Pyramida zdravé výživy

19 Dobrou chuť


Stáhnout ppt "Složení potravy Filip Bordovský."

Podobné prezentace


Reklamy Google