Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podle kritérií Světové zdravotnické organizace [WHO] je definována obezita indexem tělesné hmotnosti (body- mass index, BMI) vyšším než 30 a podvýživa.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podle kritérií Světové zdravotnické organizace [WHO] je definována obezita indexem tělesné hmotnosti (body- mass index, BMI) vyšším než 30 a podvýživa."— Transkript prezentace:

1

2

3 Podle kritérií Světové zdravotnické organizace [WHO] je definována obezita indexem tělesné hmotnosti (body- mass index, BMI) vyšším než 30 a podvýživa menším než 18,5. Orientačním ukazatelem nadváhy je také obvod pasu. Při obvodu nad 102 cm u mužů a nad 88 cm u žen jde o obezitu. V České republice se udává, že 55 % obyvatel bojuje s obezitou. Naproti tomu, akutní podvýživa v časném dětství je běžná v rozsáhlých oblastech severovýchodní Afriky (tzv. rohu Afriky), Sahelu a jižní Asie. Každý rok podvýživa souvisí s úmrtím 5 milionů dětí mladších 5 let.

4

5 ŽIVINY VITAMÍNY MINERÁLY VODA bílkoviny sacharidy tuky 12% 55 % 30 % základní stavební látky základní zdroj energie zdroj energie, obsahují vitamíny živočišné - maso, mléko, vejce rostlinné - luštěniny živočišné - maso, mléko, vejce rostlinné - luštěniny obilniny, brambory, ovoce, zelenina, med, řepný cukr živočišné – máslo, sádlo rostlinné oleje 2 litry denně součást všech buněk studniční a upravená povrchová nepatrné množství zajišťují chod těla pestrá normální strava

6

7

8 Podvýživa postihuje dle oficiálních zdrojů téměř 1 miliardu lidí. DENNĚ UMÍRÁ NA SVĚTĚ HLADEM VÍCE NEŽ LIDÍ

9

10 Donna Simpson se rozhodla zdolat rekord. Na rozdíl od většiny žen touží přibrat. Hlavně necvičit, co nejvíc omezit pohyb. A jíst, jíst a jíst. Aby se dostala do Guinessovy knihy, musí nabrat ještě dvojnásobek své váhy! Lékaři si s dvaačtyřicetiletou Donnou Simpson neví rady. Je nepochopitelné, že si někdo vědomě chce ohrozit život.

11

12 ANOREXIE ČI MENTÁLNÍ ANOREXIE  je duševní nemoc spočívající v odmítání potravy a zkreslené představě o svém těle.  Spolu s bulimií se řadí mezi tzv. poruchy příjmu potravy.  Mentální anorexie začíná nejčastěji ve věku mezi lety života.  Pro anorexii je charakteristické snižování hmotnosti úmyslně vyvolané jednak snižováním příjmu tekutin a potravy, dále zvyšováním energetického výdeje (cvičením), případně vyprovokováním zvracení, průjmu či užívání léků snižujících chuť k jídlu (tzv. anorektik). Anorexií trpí většinou ženy.

13

14

15 Jak extrémní průběh může anorexie mít, když není léčena, ukazuje tragický příběh dvojčat z Anglie, Samanthy a Michaely Kendallových. Michaela zemřela následkem hladovění v dubnu 1994 ve 27 letech, Samantha v říjnu 1997 ve třiceti letech spáchala sebevraždu.

16

17 „Nemyslím si, ž e jsem n ě jak extra štíhlá – kdy ž se na sebe podívám do zrcadla, p ř ipadám si tlustá.“

18

19

20

21  Je proto vhodnější konzumovat sacharidy složené (polysacharidy), které se rozkládají pomalu, pomaleji se vstřebávají do krve a hladina cukru v krvi stoupá mírně.  Pocit nasycení vydrží mnohem déle než po konzumaci sladkostí.  Složené sacharidy - škrob, glykogen či celulóza jsou obsaženy v pečivu (chléb, tmavé a celozrnné pečivo, rohlíky), v bramborách, těstovinách, rýži, luštěninách a měly by tvořit základ jídelníčku.

22 VLÁKNINA je složením také polysacharid.  Dostatečné množství vlákniny ve stravě je důležité pro zajištění normálního průchodu tráveniny střevem, aby nedocházelo k zácpě a poškozování střev - působí jako prevence vzniku nádorů střev.  Vláknina je nezbytným prostředkem k čištění organismu a navozuje pocit sytosti.  Obsažena je hlavně v zelenině, ovoci, celozrnných výrobcích a v luštěninách.

23 slo ž ení potravy V potravě: živiny = bílkoviny (základní stavební látka) + sacharidy (zdroj energie) + tuky (zdroj energie + obsahuje vitamíny A,D,E,K) voda (asi 2 l denně) vitamíny minerály ( vápník – Ca, fosfor –P, jód –I, fluor – F, železo – Fe, …) vláknina Strava musí být čerstvá a pestrá, v pravidelných odstupech a v přiměřeném množství! Nedostatek potravy vede k podvýživě, nadbytek k obezitě. Doporučený poměr živin: sacharidy - 55% ; tuky - 30% ; bílkoviny – 12 % celkového energetického příjmu.

24


Stáhnout ppt "Podle kritérií Světové zdravotnické organizace [WHO] je definována obezita indexem tělesné hmotnosti (body- mass index, BMI) vyšším než 30 a podvýživa."

Podobné prezentace


Reklamy Google