Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Slovenská kuchyně Bc. Daniel Vančura.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Slovenská kuchyně Bc. Daniel Vančura."— Transkript prezentace:

1 Slovenská kuchyně Bc. Daniel Vančura

2 Vlajka a znak Slovenska

3 Zajímavosti o Slovensku
Slovensko je vnitrozemský stát ležící ve střední Evropě Slovensko hraničí s Českem a Rakouskem na západě, s Maďarskem na jihu, s Ukrajinou na východě a s Polskem na severu Slovensko je členskou zemí Evropské unie, NATO a OSN.

4 regionálně:madˇarština
Obyvatelstvo Rozloha: km2 Počet obyvatel: Jazyk:slovenština regionálně:madˇarština Rusínština Čeština Národnostní složení: Slováci(85,8%), Madˇaři(9,7%), Romové(1,7%), Rusíni, Češi. Náboženství:katolíci(60,3%), protestanti(7,9%) Prezident:Ivan Gašparovič , měna: Euro

5 Mince Slovenská mince z roku s Jozefem Tisem a dnešní měna euro

6 Mapa Slovenska

7 Geografie Slovenska Slovensko jako země spojuje několik geografických typů. Na jihu nížinná krajina přechází v pahorkatinu a vrchovinu, na severním okraji pak až ve velehory s četnými dolinami. Většina území Slovenska je však mírně zvlněná, kopcovitá (například východ země).

8 Tajně pěstované plodiny na slovensku
Slovenská inspekce životního prostředí odhalila dvě plochy s nelegálně geneticky upravenou sójou, řepkou olejnou a kukuřicí. Vzorky rostlin odebrala v červenci na pozemcích Výzkumného ústavu rostlinné výroby v oblasti Vígľaš Pstruša a v Malém Šariši. Sebrané vzorky rostlin budou muset inspektoři dále analyzovat a zjistit množství genetického materiálu v rostlinách.

9 Plodiny Slovenska Sladovnický ječmen je jednou z nejvýznamnějších hospodářských plodin Slovenska, je to důsledek pěstování jako i dobrých pozicí. od roku 1998 Slovenská republika zvyšuje a stabilizuje export sladu Ječmen zařazujeme mezi nejstarší známé plodiny

10 Typické potraviny Slovenská kuchyně je naším chutím i srdcím blízká a není snad nikdo, kdo by neznal například halušky. Jestliže česká kuchyně miluje omáčky, slovenská kuchyně miluje zelí a slaninu. Vzhledem k tradici pastevectví nechybí na slovenském stole jehněčí a ovčí sýry.

11 Ovčí sýry

12

13 Život pod Tatrami a Liptovem byl vždycky těžký a lidé se naučili připravovat výživná jídla a polévky ze surovin, které si vypěstovali na svých políčcích, zelí, brambory, kapustu, hrách, cibuli to vše doplněné kouskem jehněčího, vepřového, nebo drůbežího masa. Úrodné nížiny na jihu s výbornými klimatickými podmínkami pro pěstování veškeré možné zeleniny, obohatily místní jídelníček paprikami, lilky, cuketami, květákem, okurkami a rajčaty. Kuchyně je více kořená, nejoblíbenějším kořením je paprika, česnek, majoránka.

14 Typickým pokrmem slovenské kuchyně je kapustnica, zelná polévka, která se v jednotlivých regionech liší, ale která nesmí chybět na žádném vánočním stole.V polévce najdeme kromě zelí klobásu, vepřové maso. Kromě halušek najdete na každém jídelním lístku i různé špízy.

15 Recepty Halušky s tvarohem
500 g hrubé mouky, 1 vejce, 100 g anglické slaniny, 30 g sádla, 250 g tvarohu, lze místo tvarohu obměnit za bryndzu sůl Mouku, vejce,doplníme podle potřeby vlažnou vodu a rozmícháme v hustší těstíčko. Pokud nemáme cedník s velkými otvory, kterými těsto protlačujeme, odkrajujeme těsto pomocí lžičky do vroucí vody. Jakmile halušky vyplavou na povrch vyjmeme je cedníkem, necháme okapat, promastíme, polijeme na kostičky nakrájenou opečenou slaninou, posypeme tvarohem, promícháme a podáváme.

16 Kapustnica 1cibule, 150 g vepřové plece, 400 g kysaného zelí, 150 g klobásy, 30 g sušených hub, 40 g sádla, sůl, mletá červená paprika, pepř Na sádle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostky, osolíme a okořeníme, maso opečeme, podlijeme a asi 10 minut podusíme. Přidáme pokrájené kysané zelí, předem namočené sušené houby, klobásu pokrájenou na kolečka, zalijeme asi 1 a půl litrem vody a vaříme do měkka.

17 Pstruh na jehle 2 pstruzi, 2 stroužky v česneku, 100 g anglické slaniny, 150 g žampionů, sůl, olej Ryby očistíme, vykostíme a filety potřeme česnekem. Maso pokrájíme na větší kousky, žampiony očistíme, slaninu nakrájíme na plátky. Vše střídavě napichujeme na jehlu: maso, hlavičku žampionu, slaninu. Osolíme a opékáme za všech stran na oleji. Podáváme s hranolky, nebo kroketami a zeleninovým salátem

18 Cikánský špíz 600 g zadního hovězího masa, 100 g anglické slaniny, 2 větší cibule, olej, sůl, pepř Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na asi 30ti gramové plátky. Cibuli a slaninu pokrájíme na plátky. Střídavě napichujeme na jehlu, osolíme a opepříme. Maso opékáme na oleji, průběžně otáčíme a potíráme olejem. Podáváme s chlebem a hořčicí

19 Jehněčí na česneku 1 kg jehněčího, 80 g anglické slaniny, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 60 g oleje, sůl, pepř, lžíce hladké mouky Maso vykostíme, omyjeme a osušíme, prošpikujeme slaninou. Maso potřeme prolisovaným česnekem a necháme 20 minut odležet. Mezitím si cibuli nakrájíme na jemno a zpěníme. Poté přidáme maso opečeme, zlehka podlijeme vodou a pečeme v rozpálené troubě doměkka. Průběžně podléváme. Hotové maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a provaříme. Podáváme s brambory a červenou řepou, nebo hlávkovým salátem.

20 Kapustové karbanátky 200 g vepřového masa, 400 g kapusty, 1 malá cibule, 50 g anglické slaniny,2 vejce, strouhanka, sůl, pepř, majoránka Kapustu umyjeme a uvaříme ve slané vodě. Maso, kapustu, cibuli a slaninu umeleme. Směs osolíme, okořeníme, přidáme strouhanku a vejce. Ze směsi potom tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě oleje z obou stran. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

21 Makový nákyp 50 g másla, 80 g cukru moučka, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, šťáva z půl citronu, 3 žemle, mléko, 150 g máku, 3 kyselejší jablka, olej a strouhanka na vymaštění a vysypání formy Máslo smícháme se žloutkem a cukrem a utřeme. Přidáme citronovou šťávu, na kostky nakrájenou žemli namočenou v mléce, umletý mák a na plátky nakrájené jablko. Vše smícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do směsi. Nákyp dáme do formy a upečeme. Hotový nákyp vyklopíme, pocukrujeme a podáváme.

22 Obrázky

23 Vysvětlení slovenských jídel
Slovenská kuchyně je známá svými kyselými smetanovými polévkami, moučnými jídly, lokšemi, harulí,bryndzovými haluškami, pirohy, pečenou husou a kachnou a také zabíjačkovými specialitami. Nejznámějším slovenským a současně národním jídlem jsou bryndzové halušky polité osmaženou nadrobno nakrájenou slaninou. Tento pokrm nezná kuchyně žádného jiného národa. Připravují se ze syrových postrouhaných brambor, mouky a soli. Tradičně jsou podávány s kyselým mlékem.

24 Vysvětlení slovenských jídel
Na tradičních ovčích farmách kolibách nesmí chybět takové speciality jako je čerstvý či uzený ovčí sýr, bryndza, oštiepok, parenica nebo žinčica. Bryndza je měkký solený ovčí sýr vyráběný fermentací z hrudkového ovčího sýra. Na území dnešního Slovenska se dostala v 15. století prostřednictvím rumunských pastevců z Valašska (Rumunsko) spolu s chovem ovcí, který se tehdejší uherští panovníci pokoušeli rozšířit po celém horním Uhersku

25 Vysvětlení slovenských jídel
Žinčica je vedlejším produktem při výrobě ovčího hrudkového sýra. Jedná se o lahodný výživný nápoj, který se vyrábí zahřáním syrovátky po oddělení sýra z mléčné sraženiny. Do poloviny 20. století žinčica představovala na salašoch hlavní pokrm pastevců ovcí. Užívala se také jako účinný lék při plicních a žaludečních onemocněních.

26 Vysvětlení slovenských jídel
Oštiepok je tvrdý uzený ovčí sýr různého tvaru podle oblasti výroby, nejčastěji tvaru šišky nebo soudku, různě ozdobený. Je velmi trvanlivý a vydrží i několik let Parenica je jemný ovčí sýr srolovaný do kolečka a vyrobený z pařeného ovčího hrudkového sýra. Na rozdíl od oštiepků má parenica poměrně krátkou trvanlivost.

27 Vysvětlení slovenských jídel
Základem slovenského jídelníčku byly vždy chutné a syté polévky. Jedly se s chlebem a často nahrazovaly hlavní jídlo. Nejznámější z nich je kapustnica (zelná polévka), která se v jednotlivých regionech liší, ale která nesmí chybět na žádném vánočním stole. V polévce najdeme kromě zelí i klobásu, vepřové maso a sušené houby. Na svatbách se podává o půlnoci, aby hostům vrátila síly. Další typické slovenské polévky jsou například bramborová, fazolová, čočková, houbová, tykvová, salátová atd. Jinou tradiční kulinářskou specialitou je bryndzová polévka s cibulí a chlebem zvaná demikát, kterou dnes znají snad už pouze pamětníci.

28 Vysvětlení slovenských jídel
Typickým pokrmem slovenské kuchyně je živánka. Živánka je vepřové maso s cibulí, klobásou, slaninou a brambory zabalené do aluminiové folie a pečené v horkém popelu. Nejlepší se dělá v kolibách v oblasti Vysokých a Nízkých Tater. Cholesterolovou bombou západního Slovenska, zejména oblasti Malých Karpat, je zase pečená husa nebo kachna podávaná s lokšemi a kysaným zelím. Lokše je tenká placka z bramborového těsta pečená na plotně nebo na suché pánvi. Lokše se mohou podávat i jako samostatné jídlo – na slano nebo na sladko, např. s nasekanými ořechy, mákem nebo povidly. Oblíbeným jídlem na celém Slovensku je haruľa (u nás známá jako bramborák).

29 Vysvětlení slovenských jídel
Stejně jako v Maďarsku, tak i na Slovensku jsou oblíbené langoše a škvarkové pagáče. Pagáče jsou slané škvarkové pečivo z kynutého těsta posypané sezamem nebo kmínem. A dělají je skutečně výborné. Neodmyslitelným chodem štědrovečerní večeře jsou na Slovensku opekance s mákem. Dodnes se na Vánoce pečou po celém Slovensku. Vlastně nepečou, protože jsou dostupné hotové v každém supermarketu. Připravují se z klasického kynutého těsta, jež se po vykynutí rozválí na dlouhé válečky. Ty se pak nakrájí na menší kostky a upečou v troubě. Upečené opekance se zalívají horkou vodu nebo mlékem, aby změkly, pak se posypou mletým mákem s cukrem a nakonec se přelijí rozpuštěným máslem. Mák symbolizoval v slovenské lidové tradici hojnost – přát někomu „peněz jako máku“ znamenalo přát mu bohatství. Proto jsou opekance na vánočním stole tak důležité - mají rodině zabezpečit prosperitu.

30 Vysvětlení slovenských jídel
Nezdravou, ale oblíbenou slovenskou specialitou je pečivo z kynutého těsta, které se smaží v množství tuku. Má kulatý tvar a často je plněné marmeládou. Po vysmažení se obaluje v práškovém cukru. Na západním Slovensku mu říkají šišky, na středním pampúchy a na východním krapňe, u nás je známe jako koblihy.

31 Nápoje Alkoholické nápoje jsou zastoupené hlavně kvalitními víny především z oblasti Malých Karpat z okolí obcí Modra a Pezinok. Světově velmi ceněné je víno z oblasti Tokaj na jihovýchodním Slovensku. Toto víno je ale řazeno spíše do kategorie dezertních vín. Víno se na Slovensku pěstuje na ploše přes ha a Slovensko patří k nejsevernějším oblastem, kde se pěstuje vinná réva. Z odrůd je, podobně jako na Moravě, nejrozšířenější frankovka a svatovavřinecké, následuje cabernet sauvignon a modré rulandské.

32 Nápoje Stejně jako v České republice i na Slovensku se hodně pije pivo. Z tvrdého alkoholu je mezi Slováky oblíbená slovenská borovička (pálenka z plodů jalovce), slivovice a likér demänovka, která se vyrábí z dvaceti druhů bylin.

33 Halušky, bryndza, oštiepok, lokše, langoše,pagáče,pampúchy(koblihy)

34 Nápoje – vína, slivovice, pivo, borovička


Stáhnout ppt "Slovenská kuchyně Bc. Daniel Vančura."

Podobné prezentace


Reklamy Google