Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Moučníky z listového těsta

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Moučníky z listového těsta"— Transkript prezentace:

1 Moučníky z listového těsta
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblast Moučníky z listového těsta Předmět Technologie Anotace: Žáci se naučí charakteristiku a výrobu listového těsta, přípravu moučníků a jejich podávání v závodech společného stravování. Šablona číslo materiálu III/2-5 III/2-5-5

2 Listové těsto - charakteristika
Těsto má mírně nažloutlou barvu, je měkké, při pečení zvětšuje objem, na řezu jsou vidět oddělené vrstvy těsta – listy Listové těsto je složeno ze dvou druhů těst: tukového a vodového 1.

3 Výroba listového těsta
Příprava tukového těsta (tukánku): 1/3 hladké mouky + změklý tuk, vypracujeme těsto, vytvarujeme do čtverce a necháme v chladu ztuhnout. Příprava vodového těsta (vodánku): 2/3 hladké +polohrubé mouky+žloutky+ocet+voda, vypracujeme hladké tažné těsto a necháme odpočinout. 2.

4 Zpracování těsta Rozvalování a překládání opakujeme třikrát.
Hotové těsto uchováváme v chladu. 3. Kresba, fotografie – vlastní zdroje.

5 Druhy výrobků z listového těsta
Těsto neobsahuje cukr, proto ho můžeme plnit sladkými i slanými náplněmi. Listové těsto plníme: a) před upečením (syrové) b) po upečení a vychladnutí

6 Výrobky z listového těsta
4. Kresba, fotografie – vlastní zdroj.

7 Výrobky plněné před pečením
Jablka v županu Plněné šátečky, taštičky Jablkový závin 5.

8 Výrobky plněné po upečení
Trubičky Šátečky Řezy 6.

9 Otázky a úkoly Doplňte Listové těsto je složeno z v...... + t…… č…. .
Podle obrázku č. 3 popište překládání listového těsta. Vysvětlete proč se nazývá listové. Označte výrobky z listového těsta.

10 3.kresba, fotografie – vlastní zdroj
Zdroje 1. 2. 3.kresba, fotografie – vlastní zdroj 4.kresba, fotografie – vlastní zdroj 5. 6. ŠINDELKOVÁ ALENA. Kuchařské práce - Technologie 1. díl pro OU. 2. vydání. Praha: Parta, 2001. ISBN X.


Stáhnout ppt "Moučníky z listového těsta"

Podobné prezentace


Reklamy Google