Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Složení a fyzikálně- chemické vlastnosti bílkovin Mgr. Lenka Fasorová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Složení a fyzikálně- chemické vlastnosti bílkovin Mgr. Lenka Fasorová."— Transkript prezentace:

1 Složení a fyzikálně- chemické vlastnosti bílkovin Mgr. Lenka Fasorová

2 Chemické složení bílkovin makromolekulární látky tvořeny atomy C, H, O, N, popř. S, P jejich základní stavební jednotkou jsou aminokyseliny: organický zbytek aminoskupina karboxylová skupina

3 Aminokyseliny bílkoviny jsou tvořeny 20 různými aminokyselinami liší se organickým zbytkem R –vytvářejí řetězce ( dipeptidy, tripeptidy, polypeptidy …) glycinalaninvalin

4 Peptidická vazba aminokyseliny – vzájemně se spojují peptidickou vazbou

5 Chemické vlastnosti bílkovin vytváří ve vodě koloidní roztoky přítomnost aminoskupiny dává aminokyselinám zásadité vlastnosti přítomnost karboxylové skupiny dává aminokyselinám kyselé vlastnosti probíhá u nich denaturace

6 Koagulace rozrušení bílkovinného řetězce vlivem: –tepla –kyselin –hydroxidů –roztoků solí těžkých kovů –organických látek, např.alkoholu rozlišujeme – vratná – nevratná - denaturace

7 Důkaz bílkovin xantoproteinová reakce – působení koncentrované HNO 3

8 Důkaz bílkovin biuretová reakce – zásaditý roztok bílkoviny reaguje s roztokem CuSO 4

9 DÚ: 1.Sestav doma týdenní jídelníček, ve kterém je splněna denní dávka bílkovin. 2.Proveď doma pozorování: a)připrav 3% roztok NaCl b)smíchej vaječný bílek s roztokem NaCl c)pozoruj d)vypracuj zprávu ze svého pozorování


Stáhnout ppt "Složení a fyzikálně- chemické vlastnosti bílkovin Mgr. Lenka Fasorová."

Podobné prezentace


Reklamy Google