Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Význam vlákniny v potravě s ohledem na dětský věk
doc. MUDr. Oldřich Pozler, CSc. dětský gastroenterolog Fakultní nemocnice Hradec Králové
2
Význam vlákniny Definice vlákniny
Složka potravy většinou rostlinného původu Není štěpitelná trávicími enzymy V tenkém střevě se nevstřebává (je nestravitelná) Není využitelná jako primární zdroj energie
3
Význam vlákniny Nevyužitelné (balastní) sacharidy
Rozdělení vlákniny podle chemické struktury Nevyužitelné (balastní) sacharidy monosacharidy mannóza, sorbóza… oligosacharidy galaktooligosacharidy fukooligosacharidy polysacharidy celulóza, pektiny…
4
Význam vlákniny Rozdělení vlákniny podle rozpustnosti a její funkce
I. Rozpustná vláknina Absorbuje vodu Živná půda pro bakterie Ovlivňuje: trávení a vstřebávání sacharidů vstřebávání tuků mikrobiální osídlení trávicího traktu objem stolice Příklad: hemicelulóza, agar, pektiny, oligosacharidy mateřského mléka
5
Význam vlákniny Rozdělení vlákniny podle rozpustnosti a její funkce
II. Nerozpustná vláknina Ve vodě nerozpustná Ovlivňuje: rychlost postupu potravy trávicím traktem objem a konzistenci stolice Příklad: celulóza, lignin
6
Význam vlákniny Vláknina a civilizační choroby Tuky a cholesterol
Cukry, glykemický index Vitaminy, minerály Hybnost tlustého střeva Konzistence a objem stolice (zácpa) Rakovina tlustého střeva
7
Význam vlákniny Obsah vlákniny ve stravě Doporučení: Skutečnost
35-50g/den (30) děti: (n+5) g/den n = věk (roky) Skutečnost 20g/den
8
Děkuji Vám za pozornost!
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.