Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vláknina a její význam v nutriční toxikologii

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vláknina a její význam v nutriční toxikologii"— Transkript prezentace:

1 Vláknina a její význam v nutriční toxikologii
Radka Švadlenková, Zdravotně sociální fakulta JU, České Budějovice

2 Obsah: Co je vláknina Dělení vlákniny dle rozpustnosti
Přínosy vlákniny Doporučený denní příjem Jak zvýšit množství vlákniny v potravě Bílá mouka

3 Co je vláknina komponenty rostlin a jejich plodů, které nejsou štěpeny enzymy produkovanými žlázami GIT člověka ani jiných savců směs nestravitelných karbohydrátů její vláknitá struktura je dána opakovaným řetězením monosacharidových jednotek a jejich derivátů, popř. jiných nízkomolekulárních látek

4 Dělení vlákniny dle rozpustnosti
Nerozpustná - celulóza - lignin Rozpustná - hemicelulóza - pektin

5 Nerozpustná vláknina hrubá hmota nerozpustná ve vodě, ale sama vodu absorbuje velmi dobře otruby, ořechy, semena, celozrnná jídla, houby, ovoce, zelenina, … podporuje střevní funkci, váže rakovinotvorné látky, toxiny a cholesterol a usnadňuje jejich vylučování z těla

6 Rozpustná vláknina lepkavá hmota, která se rozpouští za působení bakterií v tlustém střevě luštěniny – fazole, hrášek, slupky některého ovoce – jablka, hrušky, psyllium, sojové produkty přibírá nadbytečnou vodu ve střevech, zvětšuje objem stolice a změkčuje ji váže cholesterol a tím snižuje jeho hladinu v krvi

7 Přínosy vlákniny zabraňuje zácpě zmírňuje průjem
snižuje hladinu cholesterolu snižuje riziko rakoviny tlustého střeva snižuje riziko rakoviny konečníku zmírňuje hemeroidy omezuje tvorbu žlučových kamenů může pomoci při hubnutí

8 Doporučený denní příjem
25 – 30 g denně pro zdravého dospělého člověka v závislosti na příjmu energie (např kJ strava by měla zahrnout 25 g vlákniny) doporučený denní příjem pro dítě = počet gramů na den je číselně roven věku dítěte plus 5 (např. čtyřleté dítě má sníst alespoň 9 g vlákniny denně)

9 Nedostatečný příjem vlákniny
malý objem stolice, z čehož plyne zácpa; rozvíjí se dysmikrobie, čili porušení rovnováhy obsahu střevních bakterií a kvasinek ve střevě; hrozí kandidóza; koncentrovaná strava ve střevě hnije, což je zdrojem toxických látek – nitrosaminů; dochází k porušení imunity střevního traktu, rozvíjí se divertikulitida nebo chronický zánět střev jednou z příčin vzestupu výskytu zubního kazu nádory zažívacího traktu především tlustého střeva a rekta

10 Nadměrný příjem vlákniny
zejména luštěnin, může způsobit žaludeční obtíže, nejčastěji nadýmání plynatost a bolesti břicha může snižovat účinnost některých léků může snížit absorpci některých vitamínů a minerálů, zejména vápníku a železa

11 Potravina Množství Vláknina celkem (g) Rozpustná vláknina (g) Nerozp. vláknina (g) Pečivo, cereálie Bílá rýže 1 šálek uvařené 1 Bílý chléb 1 krajíc 0,5 Celozrnný chléb 2,9 0,1 2,8 Cornflakes 1 šálek Hnědá rýže 2,6 Obilné otruby 20 0,6 19,4 Ovoce Banán 1 malý 1,3 0,7 Jablko 1 malé 3,9 2,3 1,6 Pomeranč 1 střední 2 Švestky 2 střední Zelenina Brambory 1 malá 3,8 2,2 Kukuřice 2,4 0,3 2,1 Mrkev 1 velká Rajčata 0,8 Luštěniny Čočka 6,8 0,9 5,9 Hrášek 5

12 Jak zvýšit množství vlákniny v potravě
snídat obiloviny, např. ovesné vločky, nebo celozrnné pečivo místo bílého chleba a rohlíků konzumovat hnědou (neloupanou) rýži místo bílé (loupané) pravidelně jíst ovoce a zeleninu přidávat otruby např. do jogurtu zvyšování příjmu vlákniny musí být postupné, jinak hrozí zažívací obtíže

13 Bílá mouka vlivem průmyslového zpracování přišla takřka o 100% všech důležitých vitamínů, minerálních látek a vlákniny neobsahuje podstatné ingredience na dobré a dostatečné trávení kvůli absenci klíčků a jeho enzymů se nezačne škrob štěpit a díky zapečení se neoddělí od lepku - ten není v žaludku natráven a je rychle pasírován do střeva, kde poškozuje sliznici tím, že se spojuje do řetězců, které zalepují mikroklky a brání vstřebávání postupně se zhoršuje i imunitní systém střeva a vytváří se dysbióza – tedy přemnožení bakteriií a plísní

14 Použitá literatura PROVAZNÍK, K., KOMÁREK, L. Manuál prevence v lékařské praxi. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova – 3. lékařská fakulta ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem Praha a MŠMT, str Šindelářová, H. Ordinace.cz. [cit ]. Dostupné z www: <http://www.ordinace.cz/clanek/vlaknina/> Vláknina – příběh bílé mouky. [cit ]. Dostupné z www: <http://www.vlaknina.estranky.cz/clanky/nezarazene/vlaknina> Wikipedie, otevřená encyklopedie [cit ]. Dostupné z www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Vl%C3%A1knina>

15 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Vláknina a její význam v nutriční toxikologii"

Podobné prezentace


Reklamy Google