Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vláknina a její význam v nutriční toxikologii Radka Švadlenková, Zdravotně sociální fakulta JU, České Budějovice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vláknina a její význam v nutriční toxikologii Radka Švadlenková, Zdravotně sociální fakulta JU, České Budějovice."— Transkript prezentace:

1 Vláknina a její význam v nutriční toxikologii Radka Švadlenková, Zdravotně sociální fakulta JU, České Budějovice

2 Obsah: Co je vláknina Co je vláknina Dělení vlákniny dle rozpustnosti Dělení vlákniny dle rozpustnosti Přínosy vlákniny Přínosy vlákniny Doporučený denní příjem Doporučený denní příjem Jak zvýšit množství vlákniny v potravě Jak zvýšit množství vlákniny v potravě Bílá mouka Bílá mouka

3 Co je vláknina komponenty rostlin a jejich plodů, které nejsou štěpeny enzymy produkovanými žlázami GIT člověka ani jiných savců komponenty rostlin a jejich plodů, které nejsou štěpeny enzymy produkovanými žlázami GIT člověka ani jiných savců směs nestravitelných karbohydrátů směs nestravitelných karbohydrátů její vláknitá struktura je dána opakovaným řetězením monosacharidových jednotek a jejich derivátů, popř. jiných nízkomolekulárních látek její vláknitá struktura je dána opakovaným řetězením monosacharidových jednotek a jejich derivátů, popř. jiných nízkomolekulárních látek

4 Dělení vlákniny dle rozpustnosti Rozpustná Rozpustná - hemicelulóza - pektin Nerozpustná - celulóza - lignin

5 Nerozpustná vláknina hrubá hmota nerozpustná ve vodě, ale sama vodu absorbuje velmi dobře hrubá hmota nerozpustná ve vodě, ale sama vodu absorbuje velmi dobře otruby, ořechy, semena, celozrnná jídla, houby, ovoce, zelenina, … otruby, ořechy, semena, celozrnná jídla, houby, ovoce, zelenina, … podporuje střevní funkci, váže rakovinotvorné látky, toxiny a cholesterol a usnadňuje jejich vylučování z těla podporuje střevní funkci, váže rakovinotvorné látky, toxiny a cholesterol a usnadňuje jejich vylučování z těla

6 Rozpustná vláknina lepkavá hmota, která se rozpouští za působení bakterií v tlustém střevě lepkavá hmota, která se rozpouští za působení bakterií v tlustém střevě luštěniny – fazole, hrášek, slupky některého ovoce – jablka, hrušky, psyllium, sojové produkty luštěniny – fazole, hrášek, slupky některého ovoce – jablka, hrušky, psyllium, sojové produkty přibírá nadbytečnou vodu ve střevech, zvětšuje objem stolice a změkčuje ji přibírá nadbytečnou vodu ve střevech, zvětšuje objem stolice a změkčuje ji váže cholesterol a tím snižuje jeho hladinu v krvi váže cholesterol a tím snižuje jeho hladinu v krvi

7 Přínosy vlákniny zabraňuje zácpě zabraňuje zácpě zmírňuje průjem zmírňuje průjem snižuje hladinu cholesterolu snižuje hladinu cholesterolu snižuje riziko rakoviny tlustého střeva snižuje riziko rakoviny tlustého střeva snižuje riziko rakoviny konečníku snižuje riziko rakoviny konečníku zmírňuje hemeroidy zmírňuje hemeroidy omezuje tvorbu žlučových kamenů omezuje tvorbu žlučových kamenů může pomoci při hubnutí může pomoci při hubnutí

8 Doporučený denní příjem 25 – 30 g denně pro zdravého dospělého člověka v závislosti na příjmu energie (např kJ strava by měla zahrnout 25 g vlákniny) 25 – 30 g denně pro zdravého dospělého člověka v závislosti na příjmu energie (např kJ strava by měla zahrnout 25 g vlákniny) doporučený denní příjem pro dítě = počet gramů na den je číselně roven věku dítěte plus 5 (např. čtyřleté dítě má sníst alespoň 9 g vlákniny denně) doporučený denní příjem pro dítě = počet gramů na den je číselně roven věku dítěte plus 5 (např. čtyřleté dítě má sníst alespoň 9 g vlákniny denně)

9 Nedostatečný příjem vlákniny malý objem stolice, z čehož plyne zácpa; rozvíjí se dysmikrobie, čili porušení rovnováhy obsahu střevních bakterií a kvasinek ve střevě; hrozí kandidóza; koncentrovaná strava ve střevě hnije, což je zdrojem toxických látek – nitrosaminů; dochází k porušení imunity střevního traktu, rozvíjí se divertikulitida nebo chronický zánět střev malý objem stolice, z čehož plyne zácpa; rozvíjí se dysmikrobie, čili porušení rovnováhy obsahu střevních bakterií a kvasinek ve střevě; hrozí kandidóza; koncentrovaná strava ve střevě hnije, což je zdrojem toxických látek – nitrosaminů; dochází k porušení imunity střevního traktu, rozvíjí se divertikulitida nebo chronický zánět střev jednou z příčin vzestupu výskytu zubního kazu jednou z příčin vzestupu výskytu zubního kazu nádory zažívacího traktu především tlustého střeva a rekta nádory zažívacího traktu především tlustého střeva a rekta

10 Nadměrný příjem vlákniny zejména luštěnin, může způsobit žaludeční obtíže, nejčastěji nadýmání plynatost a bolesti břicha zejména luštěnin, může způsobit žaludeční obtíže, nejčastěji nadýmání plynatost a bolesti břicha může snižovat účinnost některých léků může snižovat účinnost některých léků může snížit absorpci některých vitamínů a minerálů, zejména vápníku a železa může snížit absorpci některých vitamínů a minerálů, zejména vápníku a železa

11 PotravinaMnožství Vláknina celkem (g) Rozpustná vláknina (g) Nerozp. vláknina (g) Pečivo, cereálie Bílá rýže1 šálek uvařené110 Bílý chléb1 krajíc0,50 Celozrnný chléb1 krajíc2,90,12,8 Cornflakes1 šálek0,50 Hnědá rýže1 šálek uvařené2,6 0 Obilné otruby1 šálek200,619,4 Ovoce Banán1 malý1,30,60,7 Jablko1 malé3,92,31,6 Pomeranč1 střední21,30,7 Švestky2 střední2,31,31 Zelenina Brambory1 malá3,82,21,6 Kukuřice1 šálek2,40,32,1 Mrkev1 velká2,91,31,6 Rajčata1 malé0,80,10,7 Luštěniny Čočka1 šálek uvařené6,80,95,9 Hrášek1 šálek uvařené5,90,95

12 Jak zvýšit množství vlákniny v potravě snídat obiloviny, např. ovesné vločky, nebo celozrnné pečivo místo bílého chleba a rohlíků snídat obiloviny, např. ovesné vločky, nebo celozrnné pečivo místo bílého chleba a rohlíků konzumovat hnědou (neloupanou) rýži místo bílé (loupané) konzumovat hnědou (neloupanou) rýži místo bílé (loupané) pravidelně jíst ovoce a zeleninu pravidelně jíst ovoce a zeleninu přidávat otruby např. do jogurtu přidávat otruby např. do jogurtu zvyšování příjmu vlákniny musí být postupné, jinak hrozí zažívací obtíže zvyšování příjmu vlákniny musí být postupné, jinak hrozí zažívací obtíže

13 Bílá mouka vlivem průmyslového zpracování přišla takřka o 100% všech důležitých vitamínů, minerálních látek a vlákniny vlivem průmyslového zpracování přišla takřka o 100% všech důležitých vitamínů, minerálních látek a vlákniny neobsahuje podstatné ingredience na dobré a dostatečné trávení neobsahuje podstatné ingredience na dobré a dostatečné trávení kvůli absenci klíčků a jeho enzymů se nezačne škrob štěpit a díky zapečení se neoddělí od lepku - ten není v žaludku natráven a je rychle pasírován do střeva, kde poškozuje sliznici tím, že se spojuje do řetězců, které zalepují mikroklky a brání vstřebávání kvůli absenci klíčků a jeho enzymů se nezačne škrob štěpit a díky zapečení se neoddělí od lepku - ten není v žaludku natráven a je rychle pasírován do střeva, kde poškozuje sliznici tím, že se spojuje do řetězců, které zalepují mikroklky a brání vstřebávání postupně se zhoršuje i imunitní systém střeva a vytváří se dysbióza – tedy přemnožení bakteriií a plísní postupně se zhoršuje i imunitní systém střeva a vytváří se dysbióza – tedy přemnožení bakteriií a plísní

14 Použitá literatura PROVAZNÍK, K., KOMÁREK, L. Manuál prevence v lékařské praxi. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova – 3. lékařská fakulta ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem Praha a MŠMT, str PROVAZNÍK, K., KOMÁREK, L. Manuál prevence v lékařské praxi. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova – 3. lékařská fakulta ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem Praha a MŠMT, str Šindelářová, H. Ordinace.cz. [cit ]. Dostupné z www: Šindelářová, H. Ordinace.cz. [cit ]. Dostupné z www: Vláknina – příběh bílé mouky. [cit ]. Dostupné z www: Vláknina – příběh bílé mouky. [cit ]. Dostupné z www: Wikipedie, otevřená encyklopedie [cit ]. Dostupné z www: Wikipedie, otevřená encyklopedie [cit ]. Dostupné z www:

15 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Vláknina a její význam v nutriční toxikologii Radka Švadlenková, Zdravotně sociální fakulta JU, České Budějovice."

Podobné prezentace


Reklamy Google