Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vánoce v Japonsku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vánoce v Japonsku."— Transkript prezentace:

1 Vánoce v Japonsku

2 Podobně jako u nás je symbolem vánočních svátku smrk, borovice, anebo jmelí, které -jak věříme- nosí štěstí. Vchody domů jsou v Japonsku zdobeny tzv. Kadomacu - tvořenými nejčastěji větvemi borovice, haluzemi japonské švestky ume a bambusovými stvoly. Borovice, bambus a ume jsou totiž odedávna pokládány za symboly plodného života, vytrvalosti, oddanosti a štěstí. Kadomacu přináší všem obyvatelům domu sílu a zdraví po nadcházející rok.

3 Posvátný pás Šimenawa Ke kadomacu patří také posvátný šintoistický pás šimenawa. Proužky skládaného bílého papíru zavěšený nahoře nad hlavním vchodem do domu. Šimenawa označuje podle šintoistických tradic, že dům je "čistý" a že žádným zlým duchům není dovoleno vstoupit dovnitř.

4 Oslavy v japonsku Japonského Nového roku začínají až novoroční půlnocí. Poslední večer v roce v Japonsku charakterizován v některých domácnostech pracovní náladou - horečně se uklízí. Podle staré tradice měly být před půlnocí vyřízeny i takové záležitosti, jako jsou splátky dluhů, neboť Nový rok by měl každý začínat s čistým kontem.

5 Zahájení nového roku Symbolickým zahájením Nového roku je o půlnoci 108 úderů ve všech buddhistických klášterech po celém Japonsku, které vysílá i televize. Sto osm je posvátné číslo buddhismu a zde mají tyto údery představovat odmítnutí 108 špatných myšlenek, pošetilých tužeb, neřestí a hříchů.

6 Novoroční jídla Součástí novoročních oslav je podávání speciálních tradičních jídel, která se připravují jen při této příležitosti. černé fazole mame se jedí proto, že toto slovo jinak znamená také zdravý a robustní.

7 Kačiguri kaštany kačiguri se jedí proto, že součástí jejich jména je slovní kmen kači – vítězství v novém roce předchází přípitek zvláštním druhem kořeněného sladkého vína Toso, které má zároveň chránit před nemocemi.

8 Oslavy nového roku Hlavní oslavy Nového roku trvají tři dny a jejich průběh je ustálen mnohaletou tradicí. Celá rodina se při této příležitosti obléká do nejlepších šatů a kromě návštěvy chrámu nebo svatyně vykonává také návštěvy přátel a sama přijímá hosty.

9 Japonské novoročenky Novoroční obrázková přání nebo pohlednice našeho typu posílají Japonci výhradně svým přátelům v zahraničí. Japonské novoročenky jsou buď zcela nezdobené nebo se na ně tisknou razítka se symboly japonského zvěrokruhu.


Stáhnout ppt "Vánoce v Japonsku."

Podobné prezentace


Reklamy Google