Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek"— Transkript prezentace:

1 Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek

2 Vánoce->Co to je? Vánoce (z něm. Weihnachten svaté noci) jsou v křesťanské tradici oslavou narození Ježíše Krista. Spolu s Velikonocemi a Letnicemi patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům.

3 Historie Vánoc: Slaví se od 25. prosince do první neděle po 6. lednu. Již ve 3. století někteří křesťanští teologové uvadějí 25. prosinec jako datum Kristova narození, oslava tohoto narození je dosvědčena poprvé v Římě kolem roku 336. Všeobecně se Vánoce v církvi slaví od 7. století. V Česku je však za vrchol Vánoc považován Štědrý den, 24. prosinec, coby předvečer samotné slavnosti, do Vánoc je někdy zahrnována i doba adventní, která Vánocům předchází.

4 Zvyky a tradice: K Vánocům se pojí nejrůznější tradice, k nimž se řadí vánoční stromek, jesličky (betlém), vánoční dárky, které nosí Ježíšek, či vánoční cukroví; některé z těchto tradic pocházejí již z předkřesťanských dob a souvisí s oslavou slunovratu, který na tyto dny též připadá.

5 Zvyky: Pouštění lodiček patří k dávným českým tradicím. Do lavoru napusťte vodu, zapalte svíčky a dejte lodičky plout na vodu. Majitele té lodičky, která svítí nejdéle, čeká dlouhý život. Betlém je jedna z nejdůležitějších věcí Vánoc, protože se tam narodil Ježíšek. Traduje se, že ten, kdo si schová šupinku pod talíř, bude mít po celý následující rok štěstí. Kapří šupinka má také zajistit i dostatek peněz a zabránit nouzi,a proto ji nosí celá řada lidí i v peněžence.

6 Koledy patří neodmyslitelně k tradicím nejen českých Vánoc
Koledy patří neodmyslitelně k tradicím nejen českých Vánoc. Původně je zpívaly děti pouze v daném období, kdy chodívaly po vsi a koledovali si o nějakou sladkou výslužku. Lití olova: Olovo bylo celkem dostupné a jeho bod tání je nízké. Olovo se roztaví na kovové lopatce nad plamenem, a pak se vlije do vody v kovovém lavoru. Ve vodě olovo ztuhne a zanechá tak určitý abstraktní tvar. Podle odlitku pak lidé hádali, co je v budoucnu čeká.

7 1.1 2012 Nový rok 31.12 2011

8 Nový rok: Nový rok - svátek začátku nového roku. Podle celosvětově nejrozšířenějšího gregoriánského kalendáře připadá na 1. ledna. V noci z 31. prosince na 1. ledna svět slaví konec roku a tak i začátek nového – Silvestrovské oslavy. Před Novým rokem si jednotlivci, rodiny i firmy posílají blahopřejné novoročenky, s hezkým či vtipným obrázkem a s přáním zdraví a štěstí v nadcházejícím roce. Nový rok je v ČR, ale i v dalších zemích světa státní svátek.

9 KONEC Nashledanou


Stáhnout ppt "Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek"

Podobné prezentace


Reklamy Google