Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Monikou Novotnou Vánoční symboly

2

3 Děťátko  zrod něčeho nového, proměna, naděje  narození Ježíše (Mesiáše, Spasitele, Vykupitele)  byl celým světem očekáván a v něho byly vkládány naděje a očekávání lepšího světa

4 Betlém Jedná se o umělecké vyobrazení znázorňující Svatou rodinu. Základní schéma – dole betlémská jeskyně, nad ní skály a les, na horních stupních město. Ústřední postavy – sv. Josef, Panna Maria a právě narozený Ježíš. Scénu doplňují tři králové, pastýři, zvířata a anděl.

5 Strom Podle tradice měl ochranitelskou funkci, původně se zavěšoval špičkou dolů. První zpráva o ozdobeném stromku je z r. 1570 v Německu. V Česku jej poprvé postavil pro své přátele ředitel pražského Stavovského divadla Jan Karel LiebichStavovského divadlaJan Karel Liebich na svém libeňském zámečku roku 1812.

6 Jmelí Je to vidličnatě větvený keřík rostoucí v korunách stromů, na kterých parazituje.Plody jmelí jsou bílé bobule a dozrávají v prosinci. Bylo součástí pohanských obřadů. Zavěšené jmelí prý přináší do domu štěstí a lásku, chrání proti zlým duchům a čarodějnicím. Čím více bobulek, tím více štěstí. Zvyk líbat se s partnerem pod jmelím – jmelí prý zajišťuje plodnost.

7 Ryba Na štědrovečerním stole se začala objevovat až v 19. století (do té doby jídlo postní). Proč právě ryba? Narození Ježíše se datuje na rozhraní dvou věků: končil věk Ryb a začínal věk Skopce. Kristus byl zobrazován jako beránek nebo ryba.

8 Zvon První zmínky o zvonech – 6. století. Svolávají věřící k modlitbě a rozjímání, jejich hlas je prý prostředníkem mezi Bohem a lidmi, povznáší jejich duši k Bohu. Proto je součástí kostelních obřadů. Zvony ohlašují smrt, nebezpečí, ale i příchod naděje a radosti.

9 Dárky Nadělování dárků má původ v legendě o narození Ježíška. Lidé mu přinášeli dary.

10 Použitá literatura, zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1no%C4%8Dn%C3%AD_stromek Šottnerová D., Vánoce – původ, zvyky, koledy, hry a náměty, nakladatelství Rubico, Olomouc 2004, ISBN 80-7346-041-6 Brahová M., Vyrábíme betlémy – 1 Klipart


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."

Podobné prezentace


Reklamy Google