Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Monikou Novotnou Vitráž

2 Vitráž

3 Vitráž Je výtvarná technika, při níž se plocha skládá
z různobarevných skel, která se spojují olověnými pásky. Slouží k zasklívání oken.

4 Trocha historie Poprvé se objevily při stavbách středověkých katedrál – velká okna nebylo možné zasklívat jedním kusem skla. Technika vitráže se používá pro chrámy, kostely, kláštery. Vitráž se stává uměleckou záležitostí, dnes proniká i do domácností. Zdobí okna, dveře, vyrábí se různé dekorativní předměty, šperky.

5 Techniky vitráže Klasická vitráž Spočívá ve spojování různobarevných úlomků skla za studena pomocí měděných, olověných, zinkových profilů (okna, dveře). Tiffany Zabroušené kousky skel se opáskují měděnou fólií a spojí se cínem (lampy, menší závěsné předměty). Falešná vitráž Vytváří se pomocí barev na sklo a nalepovací olověné kontury nebo kontury z barev.

6 Několik příkladů Zámek Sulkowských Moderní vitráž
Katedrála sv.Víta v Praze Lampa Pasáž Světozor v Praze

7 Vylušti křížovku: Symbol ženy, zachovatelky rodu Náplň do pera
1. 2. 3. 4. 5. 6. Symbol ženy, zachovatelky rodu Náplň do pera Kresebný nástroj Ozdobný okraj obrazu Nádoba na květiny Odznak královské moci

8 Vylušti křížovku: Symbol ženy, zachovatelky rodu V E N U Š E I N K O U
1. 2. 3. 4. 5. 6. Symbol ženy, zachovatelky rodu V E N U Š E I N K O U S T Náplň do pera T U Š K A Kresebný nástroj R Á M Ozdobný okraj obrazu V Á Z A Nádoba na květiny Ž E Z L O Odznak královské moci

9 Použitá literatura, zdroj:
Klipart


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."

Podobné prezentace


Reklamy Google