Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později."— Transkript prezentace:

1 Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později i vesnickém prostředí vánoční stromek.

2 Pouštění skořápek po vodě: Ze skořápek od ořechů a svíček se vyrobí lodičky, které se pouští po vodě. Zjišťuje se, jestli se lodička drží u ostatních, nebo se vydá daleko do světa. Zvyky Rozkrajování jablka: Každý si rozkrojí jablko. Když se objeví hvězdička, znamená to šťastný rok a zdraví. Když křížek, pak je to rok plný problémů. Šupinky: Každý si schová šupinku ze štědrovečerního kapra do peněženky. Budou se pak u něj držet peníze.

3 Pochází z latinského slova "adventus", které znamená "příchod". Advent, neboli doba adventní je církevní čas příprav na příchod Ježíše Krista, čas rozjímání a pokání, kdy dříve byly zakázány zábavy (např. tanec). Advent trvá 4 neděle. Začátek se klade na 1. neděli po 26. listopadu. Během adventu věřící dodržují půst, kdy se nejí maso. Advent

4 V Čechách byl betlém symbolem Vánoc ještě dříve než stromek. Poprvé se jesličky objevily roku 1223 v kostele v Umbrii. V Čechách až v roce 1560 a to v jezuitském kostele sv. Klimenta. Později se jesličky dostaly z kostelů i do rodin. Setkat se můžeme s malými betlémy, kde je pouze několik hlavních postaviček (Ježíšek, Marie, Josef, tři králové, osel, kráva), ale i s betlémy, které mají několik stovek figurek. Stejně tak mohou být vyrobeny z různých materiálů. Papír, dřevo, hlína, sklo, látka, perník, vizovické těsto, atd...) Betlém

5 Jmelí 1.Nejznámější je jistě líbání pod jmelím. Přínáší to štěstí a lásku. 2. Pokud se ve vašich snech objevuje jmelí, zbystřete! Pokud se vám zdá o tom že vám jmelí vysí nad postelí v hlavě, dostanete se mezi čarodějnice. Pokud spatříte ve snu jmelí, symbolizuje to brzkou svatbu v rodině. Pokud vidíte jmelí zlaté, znamená to bohatství. Pokud jmelí ve snu trháte, dočkáte se vyšší hodnosti. 3. Jmelí by neměla nikdy kupovat paní domu, ale vždy někdo jiný.

6 Stromeček Už staří Keltové používali ozdobený stromeček při uctívání boha Slunce a věčného života. Katolickou církví bylo ještě v 16. století považováno zdobení vánočního stromku za pohanský zvyk. Nakonec se tento zvyk uchytil. Nejprve u německých měšťanů. Údajně první stromek byl ozdoben a rozsvícen v Brémách roku 1570, v domě, kde sídlil cech řemeslníků. Byla jím jedlička ověšená datlemi a kytkami z papíru. Odtud se rozšířil tento zvyk do celého Německa. V našich zemích se objevil později. Zejména proto, že byl českými vlastenci považován za neslovanský zvyk. První stromeček se rozsvítil v Praze roku 1812 ve vile ředitele Stavovského divadla Jana K. Liebicha. O třicet let později se již stromky prodávaly zcela běžně.

7 děkuji za pozornost vytvořil: Michal Hamáček


Stáhnout ppt "Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později."

Podobné prezentace


Reklamy Google