Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vánoční zvyky a tradice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vánoční zvyky a tradice"— Transkript prezentace:

1 Vánoční zvyky a tradice

2 Maďarsko Podle starodávných zvyků na Vánoce v Maďarsku nemá být nikdo sám. Proto na Vánoce zvou občané Maďarska např. bezdomovce a tuláky, aby se mohli najíst s nimi.

3 Ve většině maďarských rodin začínají Vánoce upečením tradičního svatoštěpánského koláče, který se v první adventní neděli uloží na okraj stolu a musí tam vydržet až do Tří králů. Pod ubrus stolu se na začátku adventu uloží zrníčka obilí z poslední úrody a chomáček sena, symbolizující vděčnost dobrého hospodáře za dary země a přání dožít se napřesrok rovněž dobré úrody.

4 Na Štědrý den se dodržuje podle církevní tradice půst
Na Štědrý den se dodržuje podle církevní tradice půst. Věřící člověk v tento den až do večere nejí vůbec nic, nebo jen málo. Samotná slavnostní večere je bez masa, s výjimkou rybího, a jíst se smí až po půlnoční mši. Večeře začíná hned po setmění nebo východem první hvězdy, kdy se rodina postaví ke stolu a pomodlí. Jak zazáří večernice, měla by hlava rodiny vystřelit do vzduchu z pušky, aby odehnala zlé duchy. V tu dobu už musí všechny chody ležet na stole. Hospodář se skleničkou nového vína v pravici pronese svůj přípitek. Tam, kde se dodržuje rituál, pokropí hospodyně všechno v domě svěcenou vodou.

5 V Maďarsku patří vánoční trhy téměř ke každému maďarskému městu.
K hlavním symbolům trhů patří klasika s pečenou klobásou, jitrnicemi, kyselými okurkami, paprikou, s takzvaným pompošem, což je jakási „maďarská pizza“, svařeným vínem, ale hlavně dobrou náladou.

6 Hezkou rodinnou tradicí je krájení jablka
Hezkou rodinnou tradicí je krájení jablka. Každý člen rodiny své jablko rozdělí a podělí se s ostatními, aby si vyjádřili vzájemnou podporu a to, že jeden s druhým budou vždy počítat. Celé jablíčko si ponechávají jen svobodná děvčata na vdávání. Podle původní tradice s ním mají vyjít na ulici, a kterého chlapce prvního uvidí, toho si vezmou za muže.

7 V Maďarsku se dárky rozdávají ještě před štědrovečerní večeří a po ní se drží tradiční hodinka klidu a rodinné pohody. Zvláště na venkově se v minulosti po rozbalení dárků a večeři chodily pod okna sousedů zpívat vánoční koledy. Dnes už není zvykem se vzájemně navštěvovat a večery se tráví obvykle u televize. Půlnoční mši však nevynechá téměř nikdo. Mše je pokládána nejen za církevní, ale především společenskou událost, na kterou se všichni těší.

8 Zpracovaly : Eva a Petra Andělovy
Tereza Klofáčová 9.A Zdroje :


Stáhnout ppt "Vánoční zvyky a tradice"

Podobné prezentace


Reklamy Google