Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

WWW.FOTBALPRAHA.CZ POTŘEBNÉ ZMĚNY V PÉČI O ZDRAVÍ MLADÝCH FOTBALISTŮ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "WWW.FOTBALPRAHA.CZ POTŘEBNÉ ZMĚNY V PÉČI O ZDRAVÍ MLADÝCH FOTBALISTŮ."— Transkript prezentace:

1

2 WWW.FOTBALPRAHA.CZ POTŘEBNÉ ZMĚNY V PÉČI O ZDRAVÍ MLADÝCH FOTBALISTŮ

3 WWW.FOTBALPRAHA.CZ POHYBOVÉ AKTIVITY – ZÁKLAD ZDRAVÉHO ŽIVOTA  Nedostatek pohybu (nejméně 1 hod. denně) se projevuje:  Špatným držením těla, bolestmi zad,kloubů a bolestmi hlavy  Obezitou, diabetes, osteoporozou  Nedostatkem endorfinu – stále špatná nálada a stres  Sníženou kapacitu krevního oběhu – křečové žíly  Špatným metabolismem – odvod tuků a škodliv.látek z těla  Atrofií svalů – estetický vliv  Organismus náchylný k nemocem a zranění  Následné genetické potíže u budoucí populace Dr. Jana Langmajerová (Úst. hyg. LF UK), Dr. Václav Bunc (FTVS UK), Dr. Miloš Matouš (Sport. lékař VFN Motol)

4 WWW.FOTBALPRAHA.CZ SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA Sportující mládež se v tomto směru vyvíjí pozitivně. Ale pozor: Špatně vedená sportovní příprava sebou přináší řadu neočekávaných potíží

5 WWW.FOTBALPRAHA.CZ SOUČASNÝ STAV A DŮVOD Více jak 90% sportujících dětí (fotbal, florbal, hokej, tenis, házená....), má často nevratné zdravotní potíže, způsobené jednostranným přetěžováním. Nedostatečná všeobecná tělesná příprava v rodině a ve škole – organismus není připraven na fyzickou zátěž

6 WWW.FOTBALPRAHA.CZ NEJČASTĚJŠÍ POTÍŽE  Špatné držení těla a problémy páteře, nefunkční hluboký stabilizační systém, ochablé břišní a zádové svalstvo a špatně fungující dýchací aparát.

7 WWW.FOTBALPRAHA.CZ PERSPEKTIVA  Po pravidelné sportovní zátěži se objevují potíže s kloubním aparátem – kyčle, kolena a kotníky jsou velmi často v důsledku nedostatečné adaptace na zátěž příčinou zranění, ke kterým by při správně vedené přípravě nemuselo docházet. Řada potíží souvisí s často se vyskytujícím plochonožím.

8 WWW.FOTBALPRAHA.CZ SPOLEHLIVÉ ŘEŠENÍ  Absolvovat zdravotní prohlídku u sportovního lékaře a poznatky o zdravotních potížích konzultovat s fyzioterapeutem. Doporučená kompenzační, protahovací a posilovací cvičení zapojit do každodenního programu i do sportovní přípravy  Spolupráce s trenérem v oddíle. Prohlídky je vhodné každoročně opakovat.

9 WWW.FOTBALPRAHA.CZ PREVENCE  Jediné možné řešení - Bezpodmínečně nutná je všeobecná tělesná příprava dětského organismu.  Zařazení doplňkových sportů – atletiky, gymnastiky, plavání, jízdy na kole, bruslení, běhu na lyžích a dalších sportovních her je rozhodně vhodná.  Je nutné prosadit zásadní změny v tělovýchovné a sportovní přípravě v rámci TV na školách!

10 WWW.FOTBALPRAHA.CZ PŘETĚŽOVÁNÍ VE FOTBALE  Špatně vedené tréninky – nedostatečné vědomosti trenérů o tréninku mládeže.  Velká vytrvalostní zátěž v závislosti na utkáních na velkém prostoru.  Přetěžování kloubního systému při hře s těžkým velkým míčem.  Věku nepřiměřeně tvrdá hra v zápase.

11 WWW.FOTBALPRAHA.CZ DŮVOD  Nezájem části trenérů o vzdělávání – podcenění možnosti poškození dětského organismu.  Nezájem části fotbalových funkcionářů o aplikaci poznatků do praxe. Příkl. – osvěta v Anglii (muži by měli hrát na prostoru 350x180m)  Z důvodů nedostatku osvěty o rozsahu dravotních rizik není zájem zrealizovat změny – př. lehčí míče, posuzování hry u rozhodčích atd.

12 WWW.FOTBALPRAHA.CZ ŘEŠENÍ  Pravidelně do tréninku zařazovat stabilizační, kompenzační a protahovací cvičení (to je ale musí trenéři, rodiče i hráči znát)  Zohlednit doporučení v zájmu zdravotního stavu dětí

13 WWW.FOTBALPRAHA.CZ OČEKÁVANÝ PŘÍNOS  Úbytek zranění a zdravotních potíží způsobených nepřipraveností dětského organismu na zátěž.  Zvýšení efektivity tréninkového procesu.  Předávání zdravých hráčů do vyšších kategorií, čímž se zasloužíme o jejich správný zdravotní a následně i sportovní vývoj.

14 DĚKUJEME ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "WWW.FOTBALPRAHA.CZ POTŘEBNÉ ZMĚNY V PÉČI O ZDRAVÍ MLADÝCH FOTBALISTŮ."

Podobné prezentace


Reklamy Google