Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TVL prohlídky K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TVL prohlídky K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové."— Transkript prezentace:

1 TVL prohlídky K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové

2 TVL prohlídky Velký zmatek – dosud platné - Závazné opatření - Směrnice MZd ze dne 24.2.1981 „O péči o zdraví při provádění TV, sportu a branné sportovní činnosti“. Druhy prohlídek – preventivní 1x ročně, podle výkonnosti je mají provádět lékaři prvního kontaktu nebo TVL oddělení.Velký zmatek – dosud platné - Závazné opatření - Směrnice MZd ze dne 24.2.1981 „O péči o zdraví při provádění TV, sportu a branné sportovní činnosti“. Druhy prohlídek – preventivní 1x ročně, podle výkonnosti je mají provádět lékaři prvního kontaktu nebo TVL oddělení. Dnes nikdo nedodržuje - záleží na organizátorovi činností (většinou na sportovním svazu ), jak rozhodne. Ze zákona ale plně za činnost sportovců odpovídá. Nikdo prohlídky nekontroluje, mnoho soudních sporů hlavně při poškození zdraví dětí.Dnes nikdo nedodržuje - záleží na organizátorovi činností (většinou na sportovním svazu ), jak rozhodne. Ze zákona ale plně za činnost sportovců odpovídá. Nikdo prohlídky nekontroluje, mnoho soudních sporů hlavně při poškození zdraví dětí.

3 Druhy TVL prohlídek Preventivní, případně kontrolníPreventivní, případně kontrolní KonziliárníKonziliární KurativníKurativní DispenzarizačníDispenzarizační Orientační v den náročné soutěže (box, judo, zápas, maratonský běh apod.).Orientační v den náročné soutěže (box, judo, zápas, maratonský běh apod.).

4 Praktický lékař V rámci své kompetence posuzuje také schopnost žáků účastnit se povinné školní TV a zájmové TV (nižší výkonnosti).V rámci své kompetence posuzuje také schopnost žáků účastnit se povinné školní TV a zájmové TV (nižší výkonnosti). Z toho důvodu byste měli znát určitá specifika lékařské prohlídky sportovce.Z toho důvodu byste měli znát určitá specifika lékařské prohlídky sportovce. Cílem je provádění přiměřené sportovní činnosti, vedoucí k rozvoji jedince a ne k jeho poškození!Cílem je provádění přiměřené sportovní činnosti, vedoucí k rozvoji jedince a ne k jeho poškození!

5 Specifické části TVL preventivní prohlídky Tělesný rozvoj: hmotnost, výška, % TT, držení těla, srovnání s normami, akcelerace.Tělesný rozvoj: hmotnost, výška, % TT, držení těla, srovnání s normami, akcelerace. Zdravotní stav – běžné vyšetření, navíc sportovní anamnéza a podrobná rodinná anamnéza se zaměřením na vyšetření pohybového aparátu, svalové dysbalance.Zdravotní stav – běžné vyšetření, navíc sportovní anamnéza a podrobná rodinná anamnéza se zaměřením na vyšetření pohybového aparátu, svalové dysbalance. Funkční stav – výběr nějaké funkční zkoušky podle sportovního odvětví, tu potom provádět a hodnotit longitudinálně.Funkční stav – výběr nějaké funkční zkoušky podle sportovního odvětví, tu potom provádět a hodnotit longitudinálně. Psychický stav – hlavně pro vrcholový sport.Psychický stav – hlavně pro vrcholový sport.

6

7 Měření kožní řasy kaliperem 41

8 Internetové adresy hlavních sportovních institucí ČR ČSvazTV – http://www.cstv.czhttp://www.cstv.cz Sokol - http://www.sokol-cos.czhttp://www.sokol-cos.cz ČOlympijskýV - http://www.olympic.czhttp://www.olympic.cz ADopingovýV - http://www.antidoping.czhttp://www.antidoping.cz Zde je možné nalézt uplatnění lékařů.


Stáhnout ppt "TVL prohlídky K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové."

Podobné prezentace


Reklamy Google