Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tělovýchovné lékařství Název tělovýchovné x sportovní lékařství.Název tělovýchovné x sportovní lékařství. Samostatný klinický obor, vznik v 50. létech,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tělovýchovné lékařství Název tělovýchovné x sportovní lékařství.Název tělovýchovné x sportovní lékařství. Samostatný klinický obor, vznik v 50. létech,"— Transkript prezentace:

1 Tělovýchovné lékařství Název tělovýchovné x sportovní lékařství.Název tělovýchovné x sportovní lékařství. Samostatný klinický obor, vznik v 50. létech, integruje znalosti z mnoha klinických oborů, problém pregraduální výuky, atestace (základní plus nástavbová), PhD., habilitace, profesury.Samostatný klinický obor, vznik v 50. létech, integruje znalosti z mnoha klinických oborů, problém pregraduální výuky, atestace (základní plus nástavbová), PhD., habilitace, profesury. Vztah k pojišťovnám.Vztah k pojišťovnám. Náplň: hodnotí hlavně tělesný rozvoj, zdravotní, funkční a psychický stav v souvislosti se sportem.Náplň: hodnotí hlavně tělesný rozvoj, zdravotní, funkční a psychický stav v souvislosti se sportem. Diskreditace: doping, alternativní medicína, ošetření na hřišti – „mrtvá a živá voda“.Diskreditace: doping, alternativní medicína, ošetření na hřišti – „mrtvá a živá voda“.

2 Tělovýchovné lékařství se dále zabývá: dozováním fyzické práce ve zdraví (trénink) a nemoci,dozováním fyzické práce ve zdraví (trénink) a nemoci, primární i sekundární prevencí civilizačních nemocí,primární i sekundární prevencí civilizačních nemocí, prevencí poškození zdraví sportem,prevencí poškození zdraví sportem, prevencí úrazů,prevencí úrazů, regenerací, (u nemocných rehabilitace),regenerací, (u nemocných rehabilitace), osvětou,osvětou, zabezpečováním sportovních akcí,zabezpečováním sportovních akcí, provádí konziliární vyšetření,provádí konziliární vyšetření, osvobozování od povinné školní TV nad 3 měsíce.osvobozování od povinné školní TV nad 3 měsíce.

3 Tři roviny sportu Masový – formy, rozvoj zdraví, nesoutěživý, nezatěžované orgány rychle degenerují.Masový – formy, rozvoj zdraví, nesoutěživý, nezatěžované orgány rychle degenerují. Výkonnostní – formy, využití soutěživosti hlavně mladých jedinců, také ještě rozvoj zdraví, výběr pro vrcholový sport.Výkonnostní – formy, využití soutěživosti hlavně mladých jedinců, také ještě rozvoj zdraví, výběr pro vrcholový sport. Vrcholový – výběrová záležitost, osobní motivace - co nejvyšší výkon, sláva, zisk, ale i zábava pro masy (chléb a hry), politické zneužití a ekonomické využití OH (bojkoty a hlasování o pořádání), lékař musí zajistit co nejmenší poškození zdraví.Vrcholový – výběrová záležitost, osobní motivace - co nejvyšší výkon, sláva, zisk, ale i zábava pro masy (chléb a hry), politické zneužití a ekonomické využití OH (bojkoty a hlasování o pořádání), lékař musí zajistit co nejmenší poškození zdraví.

4 Supluje sport náboženství? Starořecký olympizmus: - význam sportovní a společenský, kalogathane, asketizmus, čestný boj, ale i náboženský (sjednocování řeckých kmenů - ke cti boha Dia Olympského).Starořecký olympizmus: - význam sportovní a společenský, kalogathane, asketizmus, čestný boj, ale i náboženský (sjednocování řeckých kmenů - ke cti boha Dia Olympského). Turnerský či sokolský ideál, spartakiády: - sjednocující význam - směs humanizmu a militarizmu (bratrství krásných, čestných a oddaných vlastenců, kde jedinec je potlačen pro národní zájmy proti odvěkým nepřátelům).Turnerský či sokolský ideál, spartakiády: - sjednocující význam - směs humanizmu a militarizmu (bratrství krásných, čestných a oddaných vlastenců, kde jedinec je potlačen pro národní zájmy proti odvěkým nepřátelům). Fanoušci klubů x chuligáni = rváči: - božstvem je klub a herojové jsou jeho sportovní hvězdy. Fandění jako extatický „náboženský“ rituál – ve prospěch bohů svých a proti bohům nepřátel (soupeřů) jako projev fundamentalizmu.Fanoušci klubů x chuligáni = rváči: - božstvem je klub a herojové jsou jeho sportovní hvězdy. Fandění jako extatický „náboženský“ rituál – ve prospěch bohů svých a proti bohům nepřátel (soupeřů) jako projev fundamentalizmu.

5 O sportovním výkonu rozhodují vrozené předpoklady – dědičnost (výška), dá se odhadnout, výběr talentované mládeže,vrozené předpoklady – dědičnost (výška), dá se odhadnout, výběr talentované mládeže, získané vlastnosti (sportovním tréninkem),získané vlastnosti (sportovním tréninkem), zevní (náhodné) faktory jako příležitost k provozování sportu v místě bydliště, tradice ve státě, rodina, ale i nemoc, počasí, účast soupeřů apod.zevní (náhodné) faktory jako příležitost k provozování sportu v místě bydliště, tradice ve státě, rodina, ale i nemoc, počasí, účast soupeřů apod.


Stáhnout ppt "Tělovýchovné lékařství Název tělovýchovné x sportovní lékařství.Název tělovýchovné x sportovní lékařství. Samostatný klinický obor, vznik v 50. létech,"

Podobné prezentace


Reklamy Google