Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Změny při imobilizaci zdravých jedinců na lůžku K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Změny při imobilizaci zdravých jedinců na lůžku K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové."— Transkript prezentace:

1 Změny při imobilizaci zdravých jedinců na lůžku K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové

2 Nemoc Člověk při nemoci sníží pohybovou aktivitu, případně leží. Když nemoc pomine a začne se opět pohybovat, cítí nadměrnou únavu, kterou dává do souvislosti pouze s proběhlou nemocí. To je pravda jen částečně.Člověk při nemoci sníží pohybovou aktivitu, případně leží. Když nemoc pomine a začne se opět pohybovat, cítí nadměrnou únavu, kterou dává do souvislosti pouze s proběhlou nemocí. To je pravda jen částečně. Účastní se také samotný fakt dlouhodobější imobilizace. Tento účinek byl studován v pokuse „Bed Rest“.Účastní se také samotný fakt dlouhodobější imobilizace. Tento účinek byl studován v pokuse „Bed Rest“.

3 Pokus „Bed Rest“ (Saltin a kol. 1968) u 5 mladých zdravých vysokoškolských studentů sportu (rozdílné zdatnosti oběhového aparátu),u 5 mladých zdravých vysokoškolských studentů sportu (rozdílné zdatnosti oběhového aparátu), byl studován vliv 3 nedělního nepřetržitého a kontrolovaného (nemocnice) ležení na lůžku,byl studován vliv 3 nedělního nepřetržitého a kontrolovaného (nemocnice) ležení na lůžku, a následného 2 měsíčního kontrolovaného fyzického tréninku, a následného 2 měsíčního kontrolovaného fyzického tréninku, na kardiopulmonální výkonnost (hlavně spiroergometrie).na kardiopulmonální výkonnost (hlavně spiroergometrie).

4 Změny VO 2 max/min. Dva zdatní – strmější pokles, 3 nezdatní – pokles pozvolnější. Vývoj v době tréninku – význam pro časnou rehabilitaci a pro délku pracovní neschopnosti sportovců, náročně fyzicky pracující a běžné populace. 43.

5 Už za 3 neděle ležení dojde také k významnému zmenšení srdce (RTG) hlavně u dvou zdatných jedinců. Pozor na velké srdce bývalých sportovců! 42


Stáhnout ppt "Změny při imobilizaci zdravých jedinců na lůžku K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové."

Podobné prezentace


Reklamy Google