Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pohybová aktivita všedního dne K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pohybová aktivita všedního dne K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové."— Transkript prezentace:

1 Pohybová aktivita všedního dne K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové

2 Rytmus práce a odpočinku Přizpůsobení cirkadiálním a cirkaanuálním rytmům.Přizpůsobení cirkadiálním a cirkaanuálním rytmům. Člověk si vytvoří své individuální rytmy, jejich narušení u někoho obtíže. Práce na směny, změny časových pásem.Člověk si vytvoří své individuální rytmy, jejich narušení u někoho obtíže. Práce na směny, změny časových pásem. Základním biologickým rytmem je také střídání práce a odpočineku.Základním biologickým rytmem je také střídání práce a odpočineku. Kumulace únavy při nedostatku odpočinku.Kumulace únavy při nedostatku odpočinku. Abstinenční příznaky při vynechání pohybu. Vysvětlení.Abstinenční příznaky při vynechání pohybu. Vysvětlení.

3 Argumenty proti významu pohybu Člověku „moderní“ společnosti stačí k životu minimální fyzická výkonnost (auto, výtah, další technika, celodenní sedění).Člověku „moderní“ společnosti stačí k životu minimální fyzická výkonnost (auto, výtah, další technika, celodenní sedění). Na to běžnému muži stačí polovina dnešní průměrné VO2max, tedy asi 1400 ml/min.Na to běžnému muži stačí polovina dnešní průměrné VO2max, tedy asi 1400 ml/min. Fyzická námaha mu nepřináší žádný příjemný pocit, je pouze ztrátou času a sport je místem vzniku úrazů a poškození pohybového systému.Fyzická námaha mu nepřináší žádný příjemný pocit, je pouze ztrátou času a sport je místem vzniku úrazů a poškození pohybového systému.

4 Proč je fyzická práce nezbytná? Živočichové musí být fyzicky zatěžovány, jinak dojde k poruše mnoha jejich orgánů a funkcí (funkce dělá orgán).Živočichové musí být fyzicky zatěžovány, jinak dojde k poruše mnoha jejich orgánů a funkcí (funkce dělá orgán). Rozdíl živý organizmus x mechanickému stroji.Rozdíl živý organizmus x mechanickému stroji. Hypokinetický syndrom (svalové dysbalance, porucha regulací), metabolický syndrom (ICHS, DM).Hypokinetický syndrom (svalové dysbalance, porucha regulací), metabolický syndrom (ICHS, DM). Zdatnost (fyzická, psychická) – optimálně reagovat na změny prostředí. Význam pro hraniční životní situace.Zdatnost (fyzická, psychická) – optimálně reagovat na změny prostředí. Význam pro hraniční životní situace. Celoživotní pohybová aktivita prodlužuje aktivní stáří, ne život! Metodický problém: příčina a následek - sportuji proto, že jsem zdravý, nebo jsem zdravý protože sportuji?Celoživotní pohybová aktivita prodlužuje aktivní stáří, ne život! Metodický problém: příčina a následek - sportuji proto, že jsem zdravý, nebo jsem zdravý protože sportuji?

5 Doporučená pohybová aktivita Denní: nejméně 60 min. Možno absolvovat při běžných denních činnostech (chůze, schody). Možné kombinovat intenzitu i délku pohybu. Energetický výdej navíc asi 1,2 mJ (300 kcal).Denní: nejméně 60 min. Možno absolvovat při běžných denních činnostech (chůze, schody). Možné kombinovat intenzitu i délku pohybu. Energetický výdej navíc asi 1,2 mJ (300 kcal). Týdenní: nejméně 2-3 krát týdně zatížení 30 min velké intenzity (rychlá chůze, jízda na kole a plavání u obézních, jogging, běh na lyžích, tanec u ostatních). Význam pro udržení dobré funkce kardiovaskulárního aparátu.Týdenní: nejméně 2-3 krát týdně zatížení 30 min velké intenzity (rychlá chůze, jízda na kole a plavání u obézních, jogging, běh na lyžích, tanec u ostatních). Význam pro udržení dobré funkce kardiovaskulárního aparátu. Nikdy nesportovat venku při smogové situaci!Nikdy nesportovat venku při smogové situaci!

6

7 Schéma doporučeného tréninku v přírodním prostředí. Názor prof. Máčka na trénink pro všední den a kulturistiku. 45


Stáhnout ppt "Pohybová aktivita všedního dne K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové."

Podobné prezentace


Reklamy Google