Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA
2
O výživě… Výživou nazýváme proces, kterým přijímáme organické a anorganické látky nezbytné pro svůj život z vnějšího prostředí. Výživa lidí je závislá na konzumaci potravin v nezměněném nebo upraveném stavu. Nejdůležitějšími složkami jsou: Živiny, Bílkoviny, Tuky, Sacharidy, Vitamíny. VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA
3
Lidská výživa… Dělí se na potraviny a výživové látky.
Potraviny jsou: Chléb, obilniny, brambory, rýže, těstoviny a luštěniny Výživové látky: sacharidy, bílkoviny, vlákniny, vitamín B a minerály, vitamín C, kyselina listová, kalium, vlákniny, biogenní prvky, Bílkoviny, železo, vápník, vitamín B, mastné kyseliny, vitamín A, vitamín D, vitamín E, esenciální mastné kyseliny apod. VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA
4
Zdravá výživa… Jde o takovou výživu, která udržuje organismus v rovnováze. Aby se zabránilo chronickým chorobám, jako jsou například obezita, srdeční choroby, cukrovka nebo rakovina, je nutné, aby konzumované potraviny obsahovaly vyvážené množství živin, dostatečné množství vody, ale i ovoce a zeleninu. VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA
5
… Zdravá výživa vyžaduje vyvážený příjem základních živin (bílkoviny, sacharidy a tuky), doplňkových živin (vitamíny, stopové prvky a vlákniny) a dostatečné množství vody, aby nenastala intoxikace organismu nadměrnou spotřebou určité látky. VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA
6
STŘÍDMĚ ROZMANITÉ A NEPŘESOLENÉ JÍDLO, MÁLO TUKŮ,
TAKŽE, MILÁČKOVÉ JÍME: STŘÍDMĚ ROZMANITÉ A NEPŘESOLENÉ JÍDLO, MÁLO TUKŮ, DOSTATEK ZELENINY, OVOCE, LUŠTĚNIN A OBILOVINY, PIJEME DOSTATEK TEKUTIN, MÁLO JÍME CUKRY A SLADKÉ POKRMY VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA
7
VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA
8
Zdroj Snímek č. 1: Snímek č.2: Snímek č.3: Snímek č. 4: Snímek č. 5: Snímek č. 6: VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.