Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informovaný souhlas Radim Brdička. CUI BONO ? Specifika molekulárně genetických vyšetření – nálezy jsou v případě zárodečného genomu pro vyšetřenou osobu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informovaný souhlas Radim Brdička. CUI BONO ? Specifika molekulárně genetických vyšetření – nálezy jsou v případě zárodečného genomu pro vyšetřenou osobu."— Transkript prezentace:

1 Informovaný souhlas Radim Brdička

2 CUI BONO ? Specifika molekulárně genetických vyšetření – nálezy jsou v případě zárodečného genomu pro vyšetřenou osobu celoživotně platné (pokud jsou správné a dostatečné), mají však zásadní význam i pro příbuzné !!! K čemu se zavazuje pacient a k čemu zdravotnické zařízení (právní subjekt) – je situace vyvážená ? Existují všeobecně platná pravidla ? Nakládání se vzorkem – molgen laboratoře často neodebírají Uchovávání vzorku – v ČR není dosud genová banka Likvidace vzorku – problémy anonymizace

3 Vyšetření rodiny povinné ano ne INFORMACE O VLASTNÍM ZDRAVÍ ano ne Výsledky dotazníkové akce 1989 - 750 respondent ů

4 Co nás č eká a č emu se nevyhneme ? V současnosti se nezadržitelně pohybujeme směrem k celogenomovým analýzám, které budou pravděpodobně v nedaleké budoucnosti dostupné pro rutinní vyšetřování. Budeme mít pravidla platná pro všechny subjekty zabývající se takovými analýzami ? Neměli bychom ochranu osobnosti soustředit spíše na zneužívání dat, než na jejich vznik a uchovávání ?


Stáhnout ppt "Informovaný souhlas Radim Brdička. CUI BONO ? Specifika molekulárně genetických vyšetření – nálezy jsou v případě zárodečného genomu pro vyšetřenou osobu."

Podobné prezentace


Reklamy Google