Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zásady práce v chemické laboratoři

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zásady práce v chemické laboratoři"— Transkript prezentace:

1 Zásady práce v chemické laboratoři
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renata Jeřábková Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné na Spolufinancované z ESF, akce EU peníze školám 1.4 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Před prací v chemické laboratoři se seznámíme se zásadami první pomoci, s umístěním lékárničky a hasicích přístrojů. V případě ohrožení zdraví nebo majetku voláme na tísňovou linku 112!

3 1. Na práci v chemické laboratoři se vždy připravujeme podle pokynů učitele a důsledně dodržujeme pracovní postup. 2. Do laboratoře vstupujeme pouze se souhlasem učitele a v příslušném oděvu (pracovní plášť, bezpečnostní brýle, latexové rukavice, pokud je jejich použití předepsáno v pracovním postupu).

4 3. V chemické laboratoři není dovoleno jíst ani pít.
4. Na začátku práce zkontrolujeme stav pracoviště, potřebných pomůcek, ochranných a protipožárních prostředků. 5. Pracujeme podle pokynu učitele a dodržujeme hygienické a bezpečnostní zásady k ochraně vlastního zdraví a zdraví druhých.

5 6. Používáme chemikálie jen z označených nádob a pozorně si pročteme nápis na štítku.
7. Chemikálie nikdy neochutnáváme ani nevdechujeme jejich výpary přímo z nádoby. 8. S hořlavinami a kapalnými žíravinami pracujeme soustředěně a opatrně. 9. Ohřívané nádoby nikdy neobracíme k sobě ani směrem ke spolužákům.

6 10. S hořlavinami zásadně nepracujeme u otevřeného ohne.
11. Rozlití či rozsypání chemikálií nebo úraz ihned nahlásíme učiteli, který zajistí likvidaci chemikálií a první pomoc zraněnému. 12. Se zařízením chemické laboratoře zacházíme šetrně, neplýtváme plynem, elektrickou energií ani vodou.

7 13. Zbytky chemikálií, skla a dalšího odpadu odložíme do vyhrazených nádob k jejich likvidaci.
14. Po ukončení práce zkontrolujeme stav svého pracovního místa, chemikálií a pomůcek, uzavření plynu a vody a vypneme i elektrický proud. 15. Z chemické laboratoře můžeme odejít jen se souhlasem učitele

8 Zdroje informací a obrázků
Datakabinet V celé prezentaci byly použity obrázky ze souboru klipart sady MS Office


Stáhnout ppt "Zásady práce v chemické laboratoři"

Podobné prezentace


Reklamy Google