Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Významné osobnosti fyziky a chemie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Významné osobnosti fyziky a chemie"— Transkript prezentace:

1 Významné osobnosti fyziky a chemie
Charles Coulomb francouzský vojenský inženýr Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika ročník Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště

2 Charles Coulomb

3 Charles Coulomb se narodil 14. června 1736 v Paříži.
Zemřel 23. srpna 1806 v Paříži. Byl zakladatelem elektrostatiky a kvantitativních metod v ní. Je po něm pojmenována jednotka elektrického náboje Coulomb - [C] v soustavě SI. Studoval matematiku a přírodní vědy v Paříži, pak však vstoupil do armády a stal se ženijním důstojníkem. Během služby v armádě se zabýval technickou mechanikou a některými problémy statiky, které v roce 1773 vydal jako svou první vědeckou práci.

4 Roku 1776 se zúčastnil konkurzu, který vypsala francouzská Académie des sciences na zdokonalení navigačních zařízení. Problém úspěšně vyřešil a přitom začal podrobněji studovat magnetismus. Roku 1782 nově zkonstruoval kompas a vypracoval teorii jednoduchých strojů. Za to byl zvolen členem francouzské Académie des sciences a stal se tak známějším ve vědeckých kruzích. Roku 1784 uveřejnil práci Teoretické a experimentální výzkumy torzních sil a pružnosti kovových vláken.

5 Na to v letech 1785 až 1789 navázal uveřejněním 7 základních prací z elektřiny a magnetismu.
Použil torzní váhy, které sestrojil roku 1749 JOHN MICHELLE, na měření velikosti síly, kterou na sebe působí dva elektrické náboje. Zjistil, že tato síla je přímo úměrná součinu nábojů a nepřímo úměrná druhé mocnině vzdálenosti. Zjistil, že elektrický náboj se nerozděluje podle chemického složení, ale při vzájemném dotyku přechází z jednoho tělesa na druhé.

6 Roku 1789 se ihned po prvních výstřelech revoluce vzdal důstojnické hodnosti i všech úřadů a uchýlil se na svůj statek v Blois, kde se plně věnoval vědecké práci. Na univerzitu byl povolán teprve roku 1800 Napoleonem. Setrval tam jako učitel fyziky až do své smrti. Coulombův zákon Síla, kterou na sebe vzájemně působí dva statické bodové náboje, je přímo úměrná součinu obou nábojů a nepřímo úměrná druhé mocnině jejich vzdálenosti.

7 Coulombovy torzní váhy

8 Zdroje:


Stáhnout ppt "Významné osobnosti fyziky a chemie"

Podobné prezentace


Reklamy Google