Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Významné osobnosti fyziky a chemie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Významné osobnosti fyziky a chemie"— Transkript prezentace:

1 Významné osobnosti fyziky a chemie
Antoine Henri Becquerel – francouzský fyzik Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika ročník Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště

2 Antoine Henri Becquerel

3 Antoine Henri Becquerel se narodil se 15. prosince 1852 v Paříži.
Zemřel 25. srpna 1908 v Le Croisic. Francouzský fyzik zabývající se optikou, polarizací světla, absorpcí světla v krystalech. V roce 1895 se Becquerel stal profesorem fyziky na polytechnice v Paříži. Zde učinil svůj nejvýznamnější objev. Při studiu fluorescence uranových solí roku 1896 Antoine Henri Becquerel objevil přirozenou radioaktivitu.

4 Becquerel zjistil změny fotografické desky, která přišla do styku s uranovými solemi bez přístupu světla. Usoudil, že z uranových solí vychází neviditelné záření. Zjistil, že záření proniká pevnými látkami, má ionizační účinky a jeho průběh se nedá nijak ovlivnit. Objev publikoval 2. března Za objev přirozené radioaktivity obdržel Becquerel v roce 1900 Rumfordovu medaili. Nový jev nazvala Marie Curie "radioaktivita". Za objev radioaktivity dostal Becquerel spolu s P. a M. Curieovými v r Nobelovu cenu.

5 Jeho jménem byla nazvána jednotka aktivity Bq (becquerel) kráter na Měsíci (nachází se na severní polokouli) a kráter na Marsu. V roce 1908 byl Becquerel zvolen stálým tajemníkem Académie des Sciences.

6 Fotografická deska, která byla vystavena účinkům radioaktivního záření
Fotografická deska, která byla vystavena účinkům radioaktivního záření. Dole je vidět stín kovového maltézského kříže umístěného mezi deskou a uranovou solí.

7 Zdroje:


Stáhnout ppt "Významné osobnosti fyziky a chemie"

Podobné prezentace


Reklamy Google