Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Maria Curie-Skłodowska

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Maria Curie-Skłodowska"— Transkript prezentace:

1 Maria Curie-Skłodowska

2 Obsah: Životopis Úspěchy Ocenění Následky ozáření Úmrtí

3 Maria Curie-Skłodowska

4 7. listopadu 1867 Varšava, Polsko – 4
7. listopadu 1867 Varšava, Polsko – 4. července 1934 Sancellemoz, Francie byla významná vědkyně polského původu, která většinu života působila ve Francii. Zabývala se výzkumy v oblasti fyziky a chemie.

5 Její otec byl profesorem matematiky a fyziky na gymnáziu
Její otec byl profesorem matematiky a fyziky na gymnáziu. Základní vzdělání získala Sklodowská na místních školách. Další vědecké znalosti pak získala od svého otce. V roce 1891 odešla Sklodowská studovat do Paříže na Sorbonu. Roku 1894 se seznámila s profesorem fyziky Pierrem Curiem a o rok později se za něj provdala.

6 Jako první určila Curie teorii radioaktivity, techniky dělení radioaktivních izotopů a objevila dva nové prvky – radium a polonium. Pomocí radioaktivity prováděla výzkumy léčby rakoviny. Byla držitelkou dvou Nobelových cen, za fyziku v roce 1903 a za chemii roku 1911, řádným nebo čestným členem 103 akademií a vědeckých společností, laureátem 16 medailí a 10 cen.

7 K jejím největším úspěchům patří:
teorie radioaktivity technika dělení radioaktivních izotopů objev dvou nových chemických prvků: radia a polonia.

8 Polonium a radium V roce 1898 spolu s manželem izolovala polonium a později radium. V roce 1903 Curie-Sklodowská teoreticky prokázala existenci prvku radium. V roce 1910 izolovala radium v kovovém stavu. Polonium Radium

9 Ocenění Pod jejím osobním vedením byly též prováděny první výzkumy léčby rakoviny pomocí radioaktivity. Dvakrát byla vyznamenána Nobelovou cenou. Poprvé v roce 1903 z fyziky spolu s manželem Pierrem Curie za výzkumy radioaktivity a jejím objevitelem Henri Becquerelem, a podruhé v roce 1911 z chemie za izolaci čistého radia.

10 Maria Curie-Skłodowska byla znázorněna na poštovní známce a na polské zlotě.

11 Využití radioaktivity v lékařství:
Radioterapie se využívá především k léčbě zhoubných nádorů citlivých na záření. Cílem je zničení nádoru a co nejmenší poškození okolní zdravé tkáně. Ozařování se provádí před operací i po ní, může být i samotným léčebným postupem u pokročilých neoperovatelných nádorů.

12 Následky ozáření aneb když se radioaktivita vymkne kontrole:

13 Úmrtí: Její smrt 3.července 1934 na leukémii byla nepochybně způsobena radioaktivním zářením, kterému byla dlouhodobě vystavena při výzkumu těchto nebezpečných látek.

14

15 KONEC Děkujeme za pozornost
VYPRACOVALY: Kristýna Dohnalová a Nikola Brymová


Stáhnout ppt "Maria Curie-Skłodowska"

Podobné prezentace


Reklamy Google