Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Maria Curie-Skłodowska

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Maria Curie-Skłodowska"— Transkript prezentace:

1 Maria Curie-Skłodowska
Lucie Pfeiferová 9.B

2 Narozena: 7. Listopadu 1867 Úmrtí : 4. červnce 1934

3 Život Maria Curie-Skłodowska byla to významná vědkyně polského původu, která většinu života působila ve Francii. Zabývala se výzkumy v oblasti fyziky a chemie. V roce 1891 Skłodowska složila jako první žena v historii přijímací zkoušky na fakultu fyziky a chemie pařížské Sorbonny. Získání Nobelovy ceny Curieovy náhle proslavilo. Sorbonna Pierrovi přiznala místo profesora a souhlasila se založením vlastní laboratoře, ve které se Maria stala vedoucí výzkumu. 19. dubna 1906 Pierra přejel nákladní koňský povoz a Maria tak ztratila životního druha i spolupracovníka.

4 Úspěchy: Teorie radioaktivity Technika dělení radioaktivních izotopů
Objev dvou nových chemických prvků: radia a polonia Pod jejím osobním vedením byly též prováděny první výzkumy léčby rakoviny pomocí radioaktivity. Dvakrát byla vyznamenána Nobelovou cenou. Poprvé v roce 1903 z fyziky spolu s manželem Pierrem Curie za výzkumy radioaktivity a jejím objevitelem Henri Becquerelem, a podruhé v roce 1911 z chemie za izolaci čistého radia.

5 Teorie radioaktivity Radioaktivita neboli radioaktivní rozpad je samovolná přeměna jader nestabilních nuklidů na jiná jádra, při níž vzniká radioaktivní záření, což je ionizující záření vznikající při radioaktivním rozpadu. Změní-li se počet protonů v jádře, dojde ke změně prvku. Radioaktivitu objevil v roce 1896 Henri Becquerel u solí uranu. K objasnění podstaty radioaktivity zásadním způsobem přispěli francouzští fyzikové Pierre Curie a Maria Curie-Skłodowska.

6 Radium a Polonium Radium (Ra) z řady kovů alkalických zemin, silně radioaktivní prvek, vznikající v rozpadové řadě uranu a thoria. Polonium (Po) je radioaktivní prvek. Byl objeven roku 1898 Marií Curie-Skłodowska a pojmenován na počest její vlasti – Polska. Patří mezi kovy. RADIUM POLONIUM

7 Zdroj:


Stáhnout ppt "Maria Curie-Skłodowska"

Podobné prezentace


Reklamy Google