Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Maria Skłodowska-Curie 7. listopadu 1867 Varšava – 4

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Maria Skłodowska-Curie 7. listopadu 1867 Varšava – 4"— Transkript prezentace:

1 Maria Skłodowska-Curie 7. listopadu 1867 Varšava – 4
Maria Skłodowska-Curie 7. listopadu 1867 Varšava – 4. července 1934 Sancellemoz, Francie 1. Mládí v Polsku 2. Studium na Sorbonně 3. Život a výzkum 4. Práce během 1. Světové války a po válce 5. Shrnutí 6. Zdroje

2 Otec -Władysław Skłodowski
Otec -Władysław Skłodowski. Uznávaný učitel fyziky a matematiky a také ředitel dvou Varšavských gymnázií , ateista. Matka- Bronisława Boguska. Ředitelka školy a internátu pro dívky. Marie se narodila jako páté, nejmladší dítě. Marie má již od dětství výtečnou pamět , gymnázium ve Varšavě dokončila v roce 1883, absolvovala s vyznamenáním, obdržela zlatou medaili .

3 O studium měla zájem jak Marie, tak její starší sestra Broňa
O studium měla zájem jak Marie, tak její starší sestra Broňa. Vysokou školu si jako ženy v Polsku nemohly dovolit, a to nejen kvůli finančním prostředkům, ale i kvůli pohlaví. A tak sestry uzavřely pakt, že se budou navzájem finančně podporovat, aby mohly vystudovat. Marie se stala guvernantkou a vychovatelkou , aby Broňa mohla vystudovat v Paříži medicínu. Když v roce 1891 Marie do Paříže dorazila, bylo jí 24 let.

4 1891 Skłodowska složila jako první žena v historii přijímací zkoušky na fakultu fyziky a chemie pařížské Sorbonny získala licenciát z fyziky. Licenciát z matematiky získala v roce 1894.

5 1894 se setkala s Pierrem Curie
1894 se setkala s Pierrem Curie. Byl o 10 let starší, ale sblížili se velmi rychle díky společnému nadšení pro vědu . Po Pierrově doktorátu se v roce 1895 vzali se jim narodila dcera Irene (taktéž později nositelka Nobelovy ceny). Pierre doporučil Marii Becquerelovi, který jí nabídl doktorandské studium pod svým vedením na zdánlivě neatraktivní a pracné téma - zjistit, proč je radioaktivita některých druhů uranové rudy mnohem vyšší, než by plynulo z podílu čistého uranu v rudě.

6 Výzkumy po čtyřech letech vedly nejprve k objevu polonia pojmenovaného po vlasti. A pak mnohem radioaktivnějšího radia. (první gram radia izolovala ze smolince pocházejícího z Jáchymova) Výsledkem bylo také vyjasnění pravděpodobných příčin radioaktivity - jako efektu při rozpadu atomových jader jako první žena v historii získala titul doktora fyziky získáva Nobelovu cenu za fyziku společně s manželem a Becquerelem. Sorbonna Pierrovi přiznala místo profesora a souhlasila se založením vlastní laboratoře, ve které se Maria stala vedoucí výzkumu

7 19. 4 1906 tragická smrt Pierra přejel ho nákladní końský povoz. 13. 5
tragická smrt Pierra přejel ho nákladní końský povoz se fakultní rada rozhodla zachovat katedru vytvořenou pro Pierra Curie a svěřila ji Skłodowské, spolu s řízením laboratoře. Tak Curie-Skłodowska poněkud vyšla ze stínu. Stala se první profesorkou Sorbonny nebyla o dva hlasy zvolena do francouzské Akademie věd aféra s kolegou Paulem Langevinem dostala svou druhou Nobelovu cenu (za chemii), díky které přesvědčila francouzskou vládu, aby vyčlenila prostředky na vytvoření nezávislého Ústavu pro radium (Institut du radium)

8 Který byl založen v roce 1914 a ve kterém se prováděly výzkumy z oblasti chemie, fyziky a lékařství.
Tento ústav se stal líhní nositelů Nobelových cen – vyšli z něho ještě čtyři, mezi nimi i Mariina dcera Irene Joliot-Curie a její zeť Frédéric Joliot, kteří získali Nobelovu cenu za objevení uměle vyvolané radioaktivity.

9 Za 1. světové války Curie-Skłodowska řídila vojenské lékařské jednotky, které se zabývaly organizací polních rentgenografických stanic, které vyšetřily celkem více než 3 milióny případů zranění francouzských vojáků. Po válce nadále vedla Ústav pro rádium v Paříži a zároveň cestovala po světě, kde její nadace pomáhala zakládat lékařské ústavy první cesta do USA. Dostává darem 1gram rádia. Uvědomila si, že vědě může prospět nejen usilovnou prací na výzkumech, ale i účastí na konferencích a kongresech.

10 1925 účast na položení základního kamene Varšavského ústavu pro výzkum radia. Setkání s druhým polským prezidentem Stanisławem Wojciechowskim druhá cesta do USA , několik dní bydlí v Bílém domě. Dostává opět 1 gram radia účastní se jako čestný host otevření ústavu pro výzkum rádia v lékařství ve Varšavě . Setkání s prezidentem prof. Ignacym Mościckim . To je naposled co je v Polsku smrt v Sancellemoz ve Francii. V roce 1995 byla pro své zásluhy jako první žena pochována pod kopulí pařížského Panteonu.

11 K jejím největším úspěchům patří: -teorie radioaktivity -technika dělení radioaktivních izotopů -objev dvou nových chemických prvků: radia a polonia. Pod jejím osobním vedením byly též prováděny první výzkumy léčby rakoviny pomocí radioaktivity. Dvakrát byla vyznamenána Nobelovou cenou. Poprvé v roce 1903 z fyziky spolu s manželem Pierrem Curie za výzkumy radioaktivity a jejím objevitelem Henri Becquerelem, a podruhé v roce 1911 z chemie za izolaci čistého radia. Účast na 1. kongresu Solvajowskim 1911 a také 1933.

12 Její život je spojen s mnoha prvenstvími
Její život je spojen s mnoha prvenstvími. Byla první, kdo použil pojem radioaktivita, jako první žena v historii získala titul doktora fyziky. Stala se vůbec první ženou, která získala Nobelovu cenu (za fyziku). Stala se první profesorkou Sorbonny. Její zisk Nobelovy ceny za chemii znamenal, že se stala prvním člověkem, který získal dvě Nobelovy ceny, navíc ve dvou oborech. Její objev rádia otevřel cestu nukleární fyzice a léčbě rakoviny.

13 http://www. uni. opole. pl/chemia/inst/dydakt/curie. html http://cs
Olga Starosielska- Nikitina, Helena Starosielska - Rola Marii Skłodowskiej- Curie w rozwoju fizyki jądrowej

14 VYPRACOVAL LUKÁŠ MACHÁČEK


Stáhnout ppt "Maria Skłodowska-Curie 7. listopadu 1867 Varšava – 4"

Podobné prezentace


Reklamy Google