Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická."— Transkript prezentace:

1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická oblast:Český jazyk pro střední školy Ročník:2 Datum dokončení:20.4.2013 Anotace:Podpora výukové hodiny, seznámení studentů s životem Jana Nerudy Jméno autora:Mgr. Erika Minaříková

2 Jan Neruda život (1834-1891)

3 Dětství a dospívání MMalá Strana (dnešní Nerudova ulice, dům U Dvou slunců) se stala dějištěm autorova dětství. Lidé tam žili idylickým maloměstským způsobem života. Znali se, s účastí sledovali drobné společenské události - kdo zemřel, kde se konala svatba, kdo si otevřel nový obchod apod. OOtec byl vysloužilý voják, matka měla po otcově smrti trafiku PPo studiích na gymnáziu vstoupil na univerzitu. Studoval práva a filosofii (nedokončil) a poté byl nakrátko pomocným učitelem na novoměstské německé reálce (byl učitelem Jakuba Arbese).

4 RRád cestoval a poznal tak Balkán, Egypt, Malou Asii, Francii, Itálii, Německo.

5 Novinářská činnost  Už jako student se zabýval literaturou. Psal verše, přispíval do řady časopisů (Obrazy domova, Čas, Hlas, Květy, Lumír). Trvale zakotvil v redakci Národních listů, do kterých psal fejetony a referáty.  Byl vynikající pozorovatel života a své umění dovedl okořenit místy satirickým humorem. Tyto vlastnosti nejlépe vynikají právě v žurnalistické tvorbě.  Napsal přes 2000 fejetonů a dovedl je k dokonalosti.  Zabýval se současnými politickými a sociálními otázkami.

6 Osobní život NNeruda se nikdy neoženil, ačkoli měl několik lásek. JJeho celoživotní láskou byla Anna Holinová, které věnoval několik básní. SS Karolinou Světlou (viz obrázek) ho poutala láska k literatuře. Pomáhal jí s jejími prvními literárními pokusy, ona ho při tvorbě povzbuzovala a často mu i finančně pomáhala.

7  Další milostné vzplanutí pocítil k mladičké Terezie Macháčková, která však zemřela na tuberkulózu.  Jan Neruda po celý život sbíral staré mince a pečetě.

8 Poslední léta  Jan Neruda se celý život cítil nedoceněn, to se projevovala v jeho vztahu k lidem.  Měl problém s alkoholem a trpěl finanční nouzí, která hraničila s živořením.  Zemřel 22. srpna 1891 a je pochován na vyšehradském hřbitově v Praze.  Jan Neruda byl nejvýraznější postavou májové družiny. Po několik desetiletí stál v popředí českého kulturního života.

9 Odkazy  VILÍMEK, Jan. Wikipedia.cz [online]. [cit. 20.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_- _Jan_Neruda.jpg  WIKI-VR. Wikipedia.cz [online]. [cit. 20.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Neruda.jpg


Stáhnout ppt "Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická."

Podobné prezentace


Reklamy Google