Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: 27. 4. 2012 Název: VY_ 32 _INOVACE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: 27. 4. 2012 Název: VY_ 32 _INOVACE."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: 27. 4. 2012 Název: VY_ 32 _INOVACE _5.1.3 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0125 Téma: Rozbor realistických děl – prezentace (J. Neruda) Anotace: Prezentace slouží k zopakování probraného učiva. Studenti si písemně i ústně procvičí poznatky o českém realismu.

2 J AN NERUDA 1834 - 1891

3 Ž IVOTOPISNÝ PŘEHLED Básník, prozaik a publicista. Jako dramatik neúspěšný. Vůdčí osobnost generace májovců. Narodil se v rodině vojenského vysloužilce – hokynáře v Praze na Malé Straně. Již na gymnáziu se začal zajímat o literaturu, pokračoval však ve studiích filozofie a práv – studia nedokončil. Krátce působil jako úředník a učitel (jeho studentem byl i J. Arbes), pak se definitivně začal věnoval žurnalistice. Nikdy se neoženil, přestože měl 3 osudové lásky.

4 P UBLICISTICKÁ ČINNOST Redaktor časopisu Obrazy života, deníků Čas, Hlas – od r. 1865 splynul s Národními listy – zde působil až do smrti. Proslavil se především jako fejetonista (2 000 fejetonů), literární a divadelní kritik. K jeho nejslavnějším fejetonům patří Kam s ním, kde humornou formou líčí trable se starým slamníkem.

5 B ÁSNICKÁ TVORBA Prvotina – sbírka Hřbitovní kvítí –ironické, drsné básně vyjadřující pochyby o sobě i světě. Odmítnuta lit. kritikou jako příliš pesimistická. Následovaly sbírky: Knihy veršů – intimní lyrika, osobní zpověď. Písně kosmické – poezie pyšně vzhlížející k duchovní energii lidstva. Balady a romance Prosté motivy Zpěvy páteční – nedokončil, vydány posmrtně zásluhou J. Vrchlického.

6 P ROZAICKÁ TVORBA Povídky malostranské. Poprvé vydány v roce 1878. Láskyplné vzpomínky na dětství a mládí prožité na Malé Straně. Zároveň kritika českého maloměšťáctví. K neslavnějším patří povídky: Přivedla žebráka na mizinu, Jak si pan Vorel nakouřil pěnovku, Hastrman, Pan Ryšánek a pan Schlegl, Doktor Kazisvět, O měkkém srdci paní Rusky.

7 J AN N ERUDA BYL POCHOVÁN NA V YŠEHRADĚ

8 V YPRACOVALA M GR. L ENKA H RUŠKOVÁ Seznam zdrojů: http://commons.wikimedia.org/wiki/http://commons.wikimedia.org/wiki/ [cit.2012-04-27] KUDĚLKA, Viktor. Malý labyrint literatury. 1. vyd. Praha. Albatros, 1983. HAVEL, Rudolf a Jiří OPELÍK. Slovník českých spisovatelů. 1. vyd. Praha. Českosl. spisovatel,1964.


Stáhnout ppt "Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: 27. 4. 2012 Název: VY_ 32 _INOVACE."

Podobné prezentace


Reklamy Google