Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE _5.1.16 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Téma: Rorbor děl české literatury přelomu 19. a 20. století – prezentace (V. Dyk) Anotace: Prezentace slouží k zopakování probraného učiva. Studenti si písemně i ústně procvičí poznatky o generaci buřičů.

2 Viktor dyk (1877 – 1931)

3 Básník, prozaik,dramatik, publicista, kritik a překladatel, politik.
Významný představitel generace buřičů. Už na konci 19. století patřil k radikálům, kteří požadovali samostatnost českých zemí. Za 1. světové války vyšetřován a zatčen kvůli protirakouským postojům. Po vzniku 1. republiky poslancem za Národní demokracii, později senátorem. Zemřel na selhání srdce při koupání na Jadranu.

4 Tvorba: Prvotina vyjadřuje vzpouru proti společnosti – básnická sbírka Buřiči. Kritizoval i českou národní poddajnost – sb. Satiry a sarkasmy. Lásku k národu vyjadřuje ve sbírce Válečná tetralogie – viz prac. list – báseň Země mluví. K vrcholům autorovy tvorby patří novela Krysař a drama Zmoudření Dona Quijota. Překladatelská činnost: francouzské prokleté básníky a dílo V. Huga.

5 Krysař Inspirace saskou středověkou pověstí.
Děj se odehrává v hanzovním městě Hammeln na břehu řeky Wesery. Krysař = typ romantického hrdiny – záhadný, bezejmenný, hledající svůj ideál. Další postavy: Agnes, rybář Sepp Jörgen, radní. Novela plná symbolů, hlavní hrdina – rebel, neukotvený, stále bloudící a hledající. Jeho úkolem je pomocí píšťaly vyhnat z města krysy. Když mu konšelé nezaplatí slíbenou odměnu, pomstí se a vyvede všechny obyvatele na horu Koppel, v jejíž propasti umírají.

6 Milá sedmi loupežníků Lyrickoepická báseň.
Téma vyděděnců a vzpoury proti společnosti. Hlavními hrdiny jsou loupežníci a mladá dívka, která se stává jejich milenkou. Loupežníci však zabijí muže, do kterého se zamiluje, proto je všechny zradí, jsou zatčeni a popraveni. Formální stránka – inspirace lidovou baladou.

7 Vypracovala mgr. Lenka hrušková
Seznam zdrojů: [cit ] KUDĚLKA, Viktor. Malý labyrint literatury. 1. vyd. Praha. Albatros, 1983. HAVEL, Rudolf a Jiří OPELÍK. Slovník českých spisovatelů. 1. vyd. Praha. Českosl. spisovatel,1964.


Stáhnout ppt "Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,"

Podobné prezentace


Reklamy Google