Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová."— Transkript prezentace:

1 FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová

2 Vzdělávací oblast: jazyk a jazyková komunikace
Vzdělávací obor: český jazyk a literatura Tematický okruh: literární výchova Anotace: Materiál obsahuje prezentaci k výkladu o spisovateli Fráňovi Šrámkovi. Autor: Mgr. Petra Holajová Datum vytvoření: únor 2012 Jazyk: čeština Očekávaný výstup: Žák má přehled o významných představitelích české literatury. Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: válka, antimilitarismus, próza, poezie, divadelní hry Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: IX. třída

3 Obr. č. 1

4 Narozen: 1877 Sobotka Zemřel: 1952 Praha

5 básník prozaik dramatik

6 Narodil se v Sobotce. V roce 1885 se přestěhovali do Písku. V roce 1894 – Roudnice nad Labem - maturita V roce 1905 – 2x vězněn (za účast na demonstracích, pro antimilitaristickou báseň Píšou mi psaní). Za 1. světové války narukoval na frontu. Za 2. světové války na protest proti fašismu nevycházel z domu.

7 DÍLO: Lze rozdělit do těchto témat: příroda
odpor k válce (i k válkám obranným) milostný vztah mladých lidí, neschopných podřídit se konvencím

8 Básnické sbírky: Života bído, přec tě mám rád (vyjádření odporu k militarismu a k Rakousku-Uhersku) Modrý a rudý (antimilitarismus, odpor k válce, symbolika barev v názvu,báseň Raport) Splav (milostná a přírodní lyrika s protiválečným podtextem) Rány, růže (vlastenecké básně, reakce na 2. sv. válku a na osvobození republiky)

9 Próza: Stříbrný vítr (román o mládí a dospívání, autobiografické prvky, hl. postava - student Jan Ratkin) Žasnoucí voják (povídková kniha, obyčejný člověk ve válce nic neznamená) Tělo (román, silně působil na mladou generaci)

10 Divadelní hry: Měsíc nad řekou (setkání bývalých spolužáků ze studií, střet starého a nového světa,konflikt mezi generacemi, hl. postavami jsou Slávka Hlubinová a Vilík Roškot) Léto (o mladém studentovi zamilovaném do vdané paní, je to žena bez morálky a zábran, student nakonec zmoudří a zamiluje se do vrstevnice, v dramatu jde o prožitek osob)

11 Použité zdroje: www.wikipedie.cz
Obr. č. 1: Anonymous. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na


Stáhnout ppt "FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová."

Podobné prezentace


Reklamy Google