Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČESKÁ DIVADLA výběr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČESKÁ DIVADLA výběr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová."— Transkript prezentace:

1 ČESKÁ DIVADLA výběr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová

2 Vzdělávací oblast: jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: český jazyk a literatura Tematický okruh: literární výchova Anotace: Materiál obsahuje prezentaci k výkladu o vybraných divadlech v České republice. v České republice. Autor: Mgr. Petra Holajová Datum vytvoření: prosinec 2012 Jazyk: čeština Očekávaný výstup: Žák má přehled o divadelních scénách v České republice. republice. Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: Národní divadlo, Stavovské divadlo, činohra, opereta, muzikál muzikál Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: IX. třída

3 Národní divadlo Poprvé bylo otevřeno 11. června 1881 premiérou Smetanovy Libuše. Poprvé bylo otevřeno 11. června 1881 premiérou Smetanovy Libuše. 12. srpna 1881 vyhořelo. 12. srpna 1881 vyhořelo. Obnovené divadlo bylo otevřeno Obnovené divadlo bylo otevřeno 18. listopadu 1883 opět představením Smetanovy Libuše. 18. listopadu 1883 opět představením Smetanovy Libuše.

4 Pod uměleckou správu divadla patří 5 scén: Národní divadlo Národní divadlo Stavovské divadlo Stavovské divadlo Státní opera Státní opera Nová scéna Nová scéna Divadlo Kolowrat Divadlo Kolowrat

5 Stavovské divadlo Jedno z nejstarších evropských divadel, ve kterém je od roku 1783 nepřetržitý divadelní provoz. Je zde možné zhlédnout představení Činohry, Baletu i Opery.

6 Původní název: Hraběcí Nosticovo divadlo, poté Tylovo divadlo. Původní název: Hraběcí Nosticovo divadlo, poté Tylovo divadlo. V divadle vystoupil v roce 1787 V divadle vystoupil v roce 1787 W. A. Mozart, který zde dirigoval svou Figarovu svatbu. Pro Prahu složil operu Don Giovanni, kterou opět sám dirigoval. W. A. Mozart, který zde dirigoval svou Figarovu svatbu. Pro Prahu složil operu Don Giovanni, kterou opět sám dirigoval. V současné době je Stavovské divadlo jediným existujícím divadlem, kde Mozart působil. V současné době je Stavovské divadlo jediným existujícím divadlem, kde Mozart působil.

7 Hudební divadlo Karlín Jedno z nejstarších a nejkrásnějších pražských divadel. Jedno z nejstarších a nejkrásnějších pražských divadel. Pseudobarokní budova byla vystavěna Pseudobarokní budova byla vystavěna v roce 1881. v roce 1881.

8 V divadle byly natáčeny některé televizní pořady, mimo jiné pořad Televarieté V divadle byly natáčeny některé televizní pořady, mimo jiné pořad Televarieté a televizní seriál Cirkus Humberto. a televizní seriál Cirkus Humberto. Od svého vzniku roku 1945 uvádí divadlo operety a muzikály. Od svého vzniku roku 1945 uvádí divadlo operety a muzikály.

9 Divadlo na Vinohradech Budova divadla byla postavena v letech 1905-1907. Budova divadla byla postavena v letech 1905-1907. Divadlo bylo slavnostně otevřeno Divadlo bylo slavnostně otevřeno 24. listopadu 1907. 24. listopadu 1907.

10 K významným hercům působícím v činohře patří např.: K významným hercům působícím v činohře patří např.: Dagmar Havlová Dagmar Havlová Jiřina Jirásková (bývalá dlouholetá ředitelka tohoto divadla, zemřela Jiřina Jirásková (bývalá dlouholetá ředitelka tohoto divadla, zemřela v lednu 2013) v lednu 2013) Daniela Kolářová Daniela Kolářová Hana Maciuchová Hana Maciuchová Viktor Preiss Viktor Preiss Jaroslav Satoranský Jaroslav Satoranský Svatopluk Skopal Svatopluk Skopal Jan Šťastný Jan Šťastný Marta Vančurová Marta Vančurová Oldřich Vlach Oldřich Vlach Václav Vydra Václav Vydra

11 Divadlo Husa na provázku Je divadlo v Brně na Zelném trhu. Je divadlo v Brně na Zelném trhu. Soubor funguje od roku 1967. Soubor funguje od roku 1967.

12 Herci tohoto divadla, např.: Herci tohoto divadla, např.: Miroslav Donutil Miroslav Donutil Radim Fiala Radim Fiala Václav Svoboda Václav Svoboda Jan Zadražil Jan Zadražil

13 Divadlo J. K. Tyla v Plzni Velkou devizou souboru je jeho „domácí” autor – Antonín Procházka, který píše hlavně komedie, uváděné i v zahraničních divadlech. Velkou devizou souboru je jeho „domácí” autor – Antonín Procházka, který píše hlavně komedie, uváděné i v zahraničních divadlech. Řadu z nich odvysílala i Česká televize. Řadu z nich odvysílala i Česká televize.

14 Použité zdroje www.wikipedie.cz


Stáhnout ppt "ČESKÁ DIVADLA výběr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová."

Podobné prezentace


Reklamy Google