Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pražská divadla Vedoucí: p. uč. Urešová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pražská divadla Vedoucí: p. uč. Urešová."— Transkript prezentace:

1 Pražská divadla Vedoucí: p. uč. Urešová

2 Práce Švandovo divadlo Hudební divadlo Karlín Divadlo ABC
Národní divadlo Divadlo Na Fidlovačce Stavovské divadlo Vinohradské divadlo

3 Švandovo divadlo Váchová, Knotková

4 Historie Bylo založeno 1.října 1881 Pavlem Švandou. Je to moderní evropské kulturní centrum živých umění. Jeho repertoár tvoří především inscenace stálého činoherního souboru.

5 Kapacita, představení Divadlo disponuje dvěma hracími prostory
- Velký sál (cca 300 diváků) - Variabilní studium ( diváků) Je zde také divadelní kavárna, kam lidé mohou jít během pauzy. Ročně se zde uskuteční více než 450 kulturních akcí.

6 Ti,co jsou s divadlem spojeni
Pavel Švanda: zakladatel divadla. Ema Jelínková-Švandová: tehdejší ředitelka a herečka. Rozšířila divadlo. Zdeněk Nejedlý: v padesátých letech ministr kultury, který přejmenoval divadlo na Realistické divadlo Zdeňka Nejedlého. Daniel Hrbek: současný ředitel divadla. V roce 2002 zařídil rekonstrukci a poté divadlo sloužilo jako kulturní centrum dodnes. A v roce 1999 dal divadlu původní název Švandovo.

7 Zpracoval: Ježek & Dvořák
Hudební divadlo Karlín Zpracoval: Ježek & Dvořák

8 Historie Divadlo bylo založeno rodinou Tichých v roce Nabízelo: artistická čísla, vystoupení zvířat, břichomluvce, baletky, zpěváky, divadlo, film, revue… Údajně zde hostovali i Charlie Chaplin nebo Stan Laurel. Za druhé světové války divadlo sloužilo jako 2. scéna Národního divadla, Prozatimní divadlo.

9 Repertoár Vražda za oponou - muzikál Polská krev - opereta
Čardášová princezna - opereta Noc na Karlštejně - muzikál Jesus Christ Superstar – muzikál Carmen - muzikál Producenti - muzikál

10 Od svého vzniku v roce 1945 uvádí Hudební divadlo Karlín operety a muzikály.
Herci: Jan Werich, Jára Pospíšil, Vlasta Burian, Jaroslava Adamová, Vladimír Ráž, Miloš Kopecký, Miroslav Horníček, Laďka Kozderková, Dagmar Rosíková, Dagmar Pecková, Pavla Břínková, Jitka Molavcová, Ladislav Županič, Lumír Olšovský, Petr Štěpánek a mnoho dalších.

11 Zpracovala:Tereza Šaradinová
Divadlo ABC Zpracovala:Tereza Šaradinová

12 Založení divadla a historie
Divadlo ABC najdete v centru Prahy. Hlásí se k tradici Městských divadel pražských,jako klasického činoherního divadla,jehož základním výrazovým prostředkem je herecký výkon. Historie - divadlo vzniklo roku 1929 v nově vzniklém paláci U Nováků ve Vodičkově ulici. Útočiště zde získalo Osvobozené divadlo W+V. Později se hlavně z politických důvodů přejmenovalo na divadlo ABC.Od roku 2005 se s nástupem O.Zajíce na místo ředitele stávají divadlo Rokoko a divadlo ABC opět společným subjektem, jak tomu bylo v dobách největší slávy divadla – jediným souborem působícím na dvou scénách

13 Současní herci divadla ABC
Dana Batulková Zuzana Kajnarová a Jakub Prachař Veronika Gajerová

14 Interiér divadla Sál divadla

15 Zpracoval:Jan Kubů a Hovsep Hovhannisyan
Národní divadlo Zpracoval:Jan Kubů a Hovsep Hovhannisyan

16 Národní divadlo v Praze patří mezi nejznámější divadla v České republice. Novorenesanční budova divadla od Josefa Zítka je jednou z nejvýznamnějších staveb v zemi jak z hlediska obecně národně kulturního, historického, tak i z hlediska čistě architektonického. V roce 1853 byl zakoupen pozemek a zahájena stavba Prozatímního divadla, které bylo otevřeno po deseti letech roku Po otevření Národního divadla byly obě budovy spojeny v jednu. Dnes se zde nachází šatny a zázemí technického personálu. Stavba Národního divadla trvala úměrně dlouho k monumentálnosti budovy i k obtížím, jež způsobovaly zvýšené náklady na ni v průběhu stavby. Projekt Zítkův prováděl stavitel František Havel od roku Sochaři Uzel a Wildt. Budováno bylo z domácích materiálů a domácími silami. 16. května 1868 byl v Prozatímním divadle slavnostně položen základní kámen, premiérou Smetanova Dalibora. 16. května 1868 byl v Prozatímním divadle slavnostně položen základní kámen premiérou Smetanova Dalibora.

17 Národní divadlo bylo poprvé otevřeno 11
Národní divadlo bylo poprvé otevřeno 11. června 1881 na počest návštěvy korunního prince Rudolfa premiérou Smetanovy Libuše, komponované začátkem sedmdesátých let pro tuto příležitost. 12. srpna 1881 došlo k požáru, který zničil měděnou kupoli, hlediště, oponu od Františka Ženíška i jeviště divadla. Požár byl pochopen jako „celonárodní katastrofa“ a vyvolal obrovské odhodlání pro nové sbírky: za 47 dní byl vybrán milion zlatých. Na sbírku přispělo celkem 45% lidí z Prahy. Budovu po požáru dokončil prof. arch. Josef Schulz. Obnovené divadlo bylo otevřeno 18. listopadu 1883 opět představením Smetanovy Libuše.

18 Činohra Národního divadla Balet Národního divadla
Divadlo je 26 m vysoké. Velice dobrá akustika a slyšitelnost i v nejsvrchnějších patrech. Nad hledištěm visí dvě tuny těžký lustr o šířce 3 metry a délce 5,5 metrů, který má 260 lampiček. Opravuje se v půdním prostoru, kam se dle potřeby vysune. Mezi jevištěm a hledištěm jsou 3 opony. Železná opona pro případ požáru, druhá opona namalována Vojtěchem Hynaisem oslavuje obětavost českého národa při budování Národního divadla a třetí opona je červená, sametová a roztahuje se ručně. Nad oponami lze spatřit nápis „Národ sobě“, který vystihuje spolu s Hynaisovou oponou občany, kteří darovali peníze na výstavbu budovy. Nad oponou se také nachází plastická Štyrchova figurální sbírka. V divadle se nachází i varhany. Ve foyeru na prvním balkóně se nacházejí malby Mikoláše Alše a Františka Ženíška. Ve foyeru i v jiných prostorách divadla jsou též bysty osobností, které se mimořádně zasloužily o divadlo. Jsou zde i 3 nástropní malby. Jedna zobrazuje zlatý věk, druhá úpadek a třetí znovuvzkříšení. Národní divadlo má tři různé vlastní umělecké soubory: Činohra Národního divadla Balet Národního divadla Opera Národního divadla

19 Divadlo Na Fidlovačce Divadlo Na Fidlovačce je divadelní scéna v Praze - Nuslích v Nuselském údolí u Botiče, proti Nuselskému pivovaru. Před divadlem se nachází park Na Fidlovačce a na jeho východní straně pak stejnojmenná ulice. V těchto místech se v 18. a 19. století konaly oblíbené slavnosti pražských ševců Fidlovačka. V roce 1998 divadlo obdrželo cenu Thálie jako zvláštní cenu kolegia, jako první umělecký kolektiv oceněný cenou Thálie vůbec. Vlčková a Jirková, 8.B

20 Historie Stavba budovy byla zahájena v roce 1921, divadlo bylo slavnostně otevřeno pod názvem Tylovo divadlo 5. listopadu V repertoáru divadla byly především operety. V průběhu své existence několikrát změnilo název, naposledy v letech 1963 až 1978 bylo v provozu jako Hudební divadlo v Nuslích. Divadelní budova poté chátrala až do roku 1995, kdy byla pro její obnovu založena Nadace Fidlovačka. S jejím přispěním bylo divadlo znovuobnoveno – provoz byl slavnostně zahájen 28. října 1998 Fidlovačkou Josefa Kajetána Tyla.

21 Komorní Fidlovačka V bývalém kině Morava v Boleslavově ulici v Nuslích nedaleko od náměstí Bratří Synků byla zřízena 2. scéna divadla s názvem Komorní Fidlovačka.

22 Herci Herci divadla nejsou ve stálém angažmá, ale uzavírají smlouvy na jednotlivá představení. Nejobsazovanějšími herci souboru jsou zakladatelé Tomáš Töpfer ↓ a Eliška Balzerová. ↓ ↓ Otakar Brousek ml. ↓ Iva Pazderková a další.. ↓Pavel Nečas                                                                                                     

23 Stavovské divadlo Stavovské divadlo je místem, kde poprvé zazněla naše česká hymna. Sirin Abed Petra Heřmanská

24 Informace Stavovské divadlo
Stavovské divadlo (dříve nazýváno Hraběcí Nosticovo divadlo, za komunismu Tylovo divadlo) je historické divadlo nacházející se na Ovocném trhu Starého Města Prahy a patří mezi nejkrásnější pražské historické budovy. Stavovské divadlo je nedílnou součástí Národního divadla, jemuž tvoří druhou scénu. Působí zde činoherní soubor i opera. Divadlo se proslavilo na světové scéně především díky W. A. Mozartovi, který zde po příjezdu do Prahy v roce 1787 osobně dirigoval svou operu Figarova svatba a následně i operu Don Giovanni., kterou pro Prahu složil. Národní divadlo v tomto Mozartově duchu pokračuje, a tak ve Stavovském divadle repertoár W.A. Mozarta mohou návštěvníci zhlédnout dodnes.

25

26 Divadlo na Vinohradech
Zpracoval-Dominik Hotěk,Berka Michal.

27 Historie -Začalo se stavět v roce 1905-1907.
-Slavnostně bylo otevřeno 24.listopadu 1907. -Prvním představením byla hra Jaroslava Vrchlického Godiva v režii F. A. Šuberta s výpravou Josefa Weniga.

28 Současnost -Uměleckým šéfem Vinohradského divadla je herec a diplomat Martin Stropnický. -V současnosti se tam hrají například tyto hry: DONAHA Na Flámu Jistě pane Ministře Caesar Fidlovačka, aneb kde domov můj Marie Stuartovna -Hrají tam například: Daniel Bambas, Jiřina Jirásková, Viktor Preiss, Pavel Batěk, Jiří Dvořák, Lucie Štěpánková, Lucie Juřičková, Jan Šťastný, Jan Holík, Pavel Rímský, Hana Maciuchová, Ladislav Frej, Jana Styková, atd..

29 KONEC


Stáhnout ppt "Pražská divadla Vedoucí: p. uč. Urešová."

Podobné prezentace


Reklamy Google