Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BOHUMIL HRABAL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BOHUMIL HRABAL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová."— Transkript prezentace:

1 BOHUMIL HRABAL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová

2 Vzdělávací oblast: jazyk a jazyková komunikace
Vzdělávací obor: český jazyk a literatura Tematický okruh: literární výchova Anotace: Materiál obsahuje prezentaci k výkladu o spisovateli Bohumilu Hrabalovi. Autor: Mgr. Petra Holajová Datum vytvoření: červen 2012 Jazyk: čeština Očekávaný výstup: Žák má přehled o významných představitelích české literatury. Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: prozaik, povídky, pivovar, pábitelé Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: IX. třída

3 Narozen: 1914 Brno Zemřel: 1997 Praha

4 prozaik nejpřekládanější český autor 20. století

5 Život: Narodil se svobodné matce Marii Kyliánové
a důstojníkovi rakouské armády, který se k synovi nehlásil. Pokřtěn Bohumil František Kylián. Hrabalova matka se za Františka Hrabala, hlavního účetního pivovaru, provdala až v únoru Pan Hrabal dal souhlas, aby mohl Bohumil používat jeho příjmení.

6 V roce 1919 se již čtyřčlenná rodina (Bohumil měl ještě nevlastního bratra) přestěhovala do Nymburku. Vystudoval práva, ale profesionálně se jim nevěnoval. Za války vykonával nejrůznější zaměstnání,např. železniční dělník a výpravčí v Kostomlatech, pojišťovací agent, obchodní cestující, od roku 1949 brigádník v kladenských ocelárnách, po těžkém úrazu balič starého papíru ve sběrných surovinách. Později pracoval jako kulisák.

7 Celý život prožil v Praze.
V roce 1965 si společně s manželkou, kterou oslovoval Pipsi, koupil chatu v Kersku u Nymburku. Zde často pobýval až do své smrti. Zemřel v roce 1997 po pádu z okna nemocnice Na Bulovce, kde se léčil.

8 Dílo: V jeho díle je jasný prvek autobiografičnosti, protože hojně čerpal z autentických životních zkušeností, které s nevšední uměleckou imaginací a fantazií transformoval do svébytné grotesknosti, nadsázky a komična, někdy poznamenaných i skepsí a černým humorem. Vytvořil literární díla triviální i vysoce kultivovaná, v nichž se nevyhýbal ani slangu a poetismům. V pozdních prózách nechal zaznít i silné melancholické tóny (nikoliv však depresivní). Jeho dílo je také velmi populární i v zahraničí, bylo přeloženo do více než 28 jazyků.

9 Výběr z díla: Perlička na dně – sbírka povídek
Pábitelé – sbírka povídek, pábiteli nazýval osobité vypravěče zvláštním způsobem milující život, kteří se navenek zdají obhroublí Ostře sledované vlaky – novela s tématem okupace, film J. Menzela získal v roce 1967 Oscara

10 Postřižiny – vzpomínková próza, hlavní postavy maminka Maryška, tatínek Francin, strýc Pepin
Slavnosti sněženek - povídky Obsluhoval jsem anglického krále Příliš hlučná samota Něžný barbar Řada děl byla zfilmována.

11 Použité zdroje:


Stáhnout ppt "BOHUMIL HRABAL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová."

Podobné prezentace


Reklamy Google