Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: 25. 4. 2012 Název: VY_ 32 _INOVACE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: 25. 4. 2012 Název: VY_ 32 _INOVACE."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: 25. 4. 2012 Název: VY_ 32 _INOVACE _5.1.10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0125 Téma: Rozbor ukázek realistického dramatu (V. a A. Mrštíkové) Anotace: Prezentace slouží k zopakování probraného učiva, Studenti si písemně i ústně procvičí poznatky o české dramatické tvorbě konce 19. stol.

2 R EALISTICKÉ DRAMA Po vzniku Národního divadla prudký rozvoj dramatické tvorby. K nejvýznamnějších představitelům patří: Gabriela Preisová, Ladislav Stroupežnický, bratři Vilém a Alois Mrštíkové. Všichni tři hledali náměty ve venkovském prostředí, realisticky zobrazili rozklad mezilidských vztahů, které jsou determinovány majetkem a falešnou morálkou.

3 A LOIS M RŠTÍK (1861 – 1925) Reálku a učitelský ústav vystudoval v Brně, učil pak na několika jihomoravských školách. Zároveň přispíval do Moravské orlice, Lumíru, světozoru, Národních listů atd. Redigoval Moravskoslezskou revui. Vrcholem jeho tvorby je románová kronika Rok na vsi – obraz života na vesnici na pomezí Slovácka a Hané – poukazuje na starý řád na vesnici a zhoubný vliv města.

4 V ILÉM M RŠTÍK (1863 – 1912) Nedokončil studium práv, živil se jako novinář – přispíval např. do Světozoru, Literárních listů, národních listů, Ruchu i Lumíru. Bránil historické památky Prahy proti bezohlednému bourání – ve svých článcích často vystupoval proti pražskému magistrátu. K jeho nejvýznamnějším prózám patří Pohádka máje a Santa Lucia.

5 M ARYŠA (1894) Vrcholné dílo bratří Mrštíků. Realistická tragédie z venkovského prostředí. Podrobné scénické a režijní poznámky, využití nářečí – snaha o přesný obraz skutečnosti. Inspirací se staly skutečné události: a) porotní líčení v Brně, kdy mladá žena otrávila svého muže, surového tyrana, b) donucování k sňatku, které A. Mrštík osobně poznal u jedné selské rodiny.

6 P OSTAVY : Maryša – mladá venkovská dívka, miluje Francka, ale rodiče ji nutí do sňatku s Vávrou. Lízal – otec Maryši, zámožný sedlák, snaží se dceru výhodně provdat. Vávra – vdovec, otec 3 dětí, mlynář, má pověst tyrana, sňatek s Maryšou podmiňuje získáním věna, které má vyřešit jeho dluhy. Francek – chudý mládenec, miluje Maryšu, chce si ji vzít, ale musí na vojnu. Další postavy: služka Rozára, Lízalka, Franckova matka, dohazovačka, stařenka – Maryšina babička.

7 S TAVBA KLASICKÉHO DRAMATU : Expozice: seznámení s postavami a prostředím, Lízal s Vávrou domlouvají podmínky sňatku. Kolize – Maryša si odmítá Vávru vzít, Francek odjíždí na vojnu. Krize – Maryša je ke sňatku donucena, vyhrožuje Vávrovi, že s ní nebude mít lehký život. Peripetie – náznak zvratu v ději: Francek se vrací z vojny, přemlouvá Maryšu, aby s ním utekla. Vávra dal Lízala k soudu za nezaplacené věno a vyhrožuje Franckovi zabitím. Katastrofa – Maryša ze zoufalství otráví Vávru kávou.

8 V YPRACOVALA M GR. L ENKA H RUŠKOVÁ Seznam zdrojů: http://commons.wikimedia.org/wiki/http://commons.wikimedia.org/wiki/ [cit. 2012- 04-25] KUDĚLKA, Viktor. Malý labyrint literatury. 1. vyd. Praha. Albatros, 1983. HAVEL, Rudolf a Jiří OPELÍK. Slovník českých spisovatelů. 1. vyd. Praha. Českosl. spisovatel,1964.


Stáhnout ppt "Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: 25. 4. 2012 Název: VY_ 32 _INOVACE."

Podobné prezentace


Reklamy Google