Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_03 Tematická.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_03 Tematická."— Transkript prezentace:

1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_03 Tematická oblast:Český jazyk pro střední školy Ročník:2 Datum dokončení:19.3.2013 Anotace:Podpora výukové hodiny, seznámení studentů s životem Boženy Němcové Jméno autora:Mgr. Erika Minaříková

2 Božena Němcová

3 Život Dětství a mládí (4.2. 1820 Vídeň - 21.1. 1862 Praha) Dcera panského kočího, Němce, Johanna Pankla a české služky Terezie Novotné. Dětství a mládí prožila v Ratibořicích u České Skalice, kam se brzy po jejím narození Panklovi přestěhovali. V ratibořickém zámku u vévodkyně Zaháňské (paní kněžny) byl J. Pankl v letních měsících podkoním. Přes zimu s ní odjížděl zpět do Vídně. Roku 1825 se do Ratibořic (k dceři) přestěhovala babička Magdalena Novotná, která na malou Barunku (vlastním jménem se nazývala Barbora) velice zapůsobila.

4 Němcová chodila do školy v České Skalici, později byla dána na výchovu zámeckému správci v Chvalkovicích. Tam se seznámila s četbou především německých romantických autorů. V 17 letech se provdala za úředníka finanční stráže Josefa Němce, který byl uvědomělý vlastenec a pro národní cítění byl u svých nadřízených neoblíben. Byl neustále překládán z místa na místo a rodina se tak neustále stěhovala.

5 Pobyt v Praze a na Chodsku Za pobytu v Praze (1842-1845) poznala Němcová pražskou vlasteneckou společnost a seznámila se s významnými českými spisovateli. V Praze Němcová otiskla své první básně a pohádky. Velký význam pro Němcovou měl pobyt na Chodku, především na Domažlicku. Chodila po vesnicích a poznávala lidový život, aby čerpala podněty pro svou literární práci, ale také aby vedla národně uvědomovací boj. Pokračovala v psaní pohádek a prvních povídek. Pro pražské časopisy psala národopisné články, obrázky ze života ve městech i o sociálních poměrech na vesnici. Pro aktivní účast na revoluci roku 1848 (agitace mezi obyvatelstvem) byli Němcovi pronásledováni rakouskými úřady a sledováni tajnou policií.

6 Josef Němec byl po neustálém překládání z místa na místo propuštěn. Situace rodiny se neustále zhoršovala. Němcová musela krýt rodinné výdaje ze svého skromného spisovatelského výdělku. Dovršením nelehké rodinné situace byla smrt milovaného syna Hynka. V této době, kdy si Němcová musela od přátel půjčovat peníze a doprošovat se podpory, vznikla její nejznámější Babička.

7 Styk s mladou generací Během pobytu na Chodsku si Němcová začala více všímat sociálních otázek. Silně začala pociťovat přímé lidové vlastenectví a „opatrné“ vlastenectví měšťáků. Pražská vlastenecká společnost se k ní obracela zády, obávala se jejich názorů. Po rozchodu s měšťáckou společností se Němcová sblížila s mladou uměleckou generací (Sabinou, Fričem, Nerudou, Hálkem).

8 Němcová a Slovensko Němcová podnikla tři cesty na Slovensko. Seznámila se s předními slovenskými spisovateli. Své poznatky shrnula do celé řady článků a studií o Slovensku. Němcová trpěla vleklou chorobou. V roce 1862 zemřela vysílením a neustálým strádáním.

9 Odkazy VILÍMEK, Jan. Wikipedia.cz [online]. [cit. 19.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_- _Bo%C5%BEena_N%C4%9Bmcov%C3%A1.jpg


Stáhnout ppt "Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_03 Tematická."

Podobné prezentace


Reklamy Google