Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Božena Němcová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Božena Němcová."— Transkript prezentace:

1 Božena Němcová

2 Dětství Příjmení Panklová získala, až když si její matku Terezii Novotnou v létě roku 1820 vzal Johann Pankl. Barboře bylo půl roku. V roce 1821 se Panklovi přestěhovali do Ratibořic, kam se za nimi v roce 1825 nakrátko přistěhovala i její 55letá babička – Marie Magdaléna Novotná, rozená Čudová.

3 Obrázky

4 Mládí Boženu Němcovou v mládí velmi ovlivnila její babička Magdaléna Novotná. V roce 1837 byla na přání matky provdána za o patnáct let staršího úředníka finanční stráže Josefa Němce.

5 Manžel Manžel se jmenoval Josef Němec. Manželství šťastné nebylo.Manžel byl služebně překládán,tak se rodina často stěhovala.

6 Děti Měla čtyři děti,které se jmenovaly Karel,Hynek, Jaroslav a Dora.

7 Přátelé Jmenovali se Jan Neruda, Vojtěch Náprstek a další………

8 Pobyty 1.ve Vševrubech 2.v Praze 3.v Čechách 4.v Domažlicích
5.v Nymburku

9 Emancipace Božena Němcová a další ženy bojovaly za ženská práva.

10 Úspěchy V dějinách obrozenské literatury připadlo Boženě Němcové místo nad jiné významné, obraz českého národního života dostal zásluhou jejího demokratismu i jejího uměleckého vidění nezapomenutelnou tvářnost. Svou pravdivostí a morální silou byl schopen učinit z literatury mocný prostředek poznání života a zároveň i pramen životního optimismu.

11 Díla Romány: Babička, 1855 Pohorská vesnice, 1856
V zámku a v podzámčí, Novely a povídky: Divá Bára, 1856 Chudí lidé, 1857 Karla, 1855 Povídky Boženy Němcové, 1957 Pohádky a pověsti: Národní báchorky a pověsti (7 svazků),

12 Vytvořili Michal Javorek Jakub Mika Třída:6.B Škola:Komenského Bílovec


Stáhnout ppt "Božena Němcová."

Podobné prezentace


Reklamy Google