Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Božena Němcová Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurence schopnost Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Novotnou Jaroslavou

2 Česká spisovatelka a vypravěčka s
výsadním právem pohádkáře. - Zakladatelka novodobé české prózy. Představitelka svobodné ženy. Dívčí jméno bylo Panklová.

3 http://www. dobre-knihy. cz/images_obsah/sp1264428506bozena-nemcova

4 - Narodila se jako Barbora Panklová,
v r. 182O – pokřtěná ve Vídni / 19. stol. Mluví se také o tom, že se mohla narodit o 4 roky dříve jako nemanželské dítě sestry kněžny Zaháňské – Dorothy. - Dětství prožila ve východních Čechách, v Ratibořicích, v rodině panského kočího a vídeňské služky. Jako malá chodila do školy v České Skalici, ale jen do 12 roků, více nebylo dívkám dovoleno.

5 Jako 17 letou dívku ji rodiče provdali za
úředníka pohraniční stráže – Josefa Němce. Finanční úředník nebyl vhodným partnerem. Jako mladou dívku ji velmi miloval. Byl to vlastenec, uznával českou zemi a její kulturu. http/

6 Brzy po svatbě přivedla za sebou Barbora
celkem čtyři děti - Hynka, Karla, Doru a Jaroslava. Manželství však postupně nebylo šťastné, pro velký věkový rozdíl docházelo k problémům a neshodám mezi manželi. Spojovalo je pouze horlivé vlastenectví.

7 Němcová měla velký vypravěčský talent.
Psala nejprve báchorky, později pověsti a pohádky, dále romány, ve kterých zachytila život a hodnoty venkovského života, a jeho morálku. Její vrcholné dílo bylo napsáním Babičky, kdy se ocitla v hlubokém smutku, neboť jí zemřel její milovaný syn Hynek. Tato kniha patří i dnes k nejčtenějším v české i světové literatuře.

8

9 Babička přijíždí ke své dceři a pomáhá vychovávat vnoučata, stává se rádkyní sousedům a nakonec i paní kněžně. V díle se objevuje i příběh tragické lásky Viktorky, který narušuje jinak idylický obraz života na venkově. Líčení života na vesnici, jeho tradice a zvyky, má v knize své podstatné místo.

10 Dílo Boženy Němcové Babička Chýže pod horami Karla – povídka Divá Bára Národní báchorky a povídky Pohorská vesnice V zámku a podzámčí

11 Pohádky Boženy Němcové
O dvanácti měsíčkách O Popelce Čertův švagr Princ Bajaja Sedmero krkavců Neohrožený Mikeš Chytrá horákyně Sůl nad zlato

12 Památník – Babiččino údolí

13 Zámek v Ratibořicích

14 Muzeum Boženy Němcové

15 Vyšehrad

16

17


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP."

Podobné prezentace


Reklamy Google