Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Francouzský fyzik a matematik

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Francouzský fyzik a matematik"— Transkript prezentace:

1 22.1.1775 -10.7. 1836 Francouzský fyzik a matematik
André Marie Ampére Francouzský fyzik a matematik

2 Dětství Narozen v Poleymieux ve Francii.
Ampére se specializoval na matematiku a poté i na fyziku. Už ve 13 letech vypracoval svou první vědeckou práci. Ve 14 letech začíná číst svazky Francouzské encyklopedie.

3 Ampére-Učitel Ampére začal vyučovat matematiku v roce 1797 v Lyonu.
V roce 1802 se stal učitelem fyziky a chemie v Bourg École Centrale. Od roku 1809 do roku 1828 vyučoval André Marie Ampére na Polytechnické škole v Paříži. V roce 1826 Ampére začal učit na Collège de France.

4 Život V roce 1799 se André Marie Ampére oženil a v roce 1800 se narodil jeho syn Jean-Jacques. V roce 1806 se Ampére znovu oženil. V roce 1807 se narodila dcera Albine. V roce 1827 byl Ampére zvolen členem Královské společnosti. André Marie Ampére byl především matematik, ale opravdovou proslulost mu přineslo bádání v oboru elektřiny a magnetizmu.

5 Obor fyziky Zabýval se elektřinou a magnetismem.
Jeho jméno nese zákon o silovém působení proudových elementů. tzv. Ampérovo pravidlo pravé ruky pro přímý vodič (palec ukazuje dohodnutý směr proudu ve vodiči, prsty orientaci magnetických indukčních čar) a Ampérovo pravidlo pravé ruky pro cívku (prsty ukazují dohodnutý směr proudu v závitech, palec ukazuje orientaci magnetických indukčních čar). Navrhl vztah, podle kterého lze vypočítat velikost magnetické síly, která působí na vodič

6 Hlavní objev Stal se vynálezcem galvanometru a komutátoru.
Galvanometr je měřící přístroj pro měření malých elektrických napětí a proudů. Slovo galvanometr je odvozeno od příjmení Luigiho Galvani. Komutátor je mechanický rotační usměrňovač, který je používán zejména u elektrických stejnosměrných motorů. galvanometr Komutátor

7 Zajímavosti Ampérův zákon: F = q . (v × B)
Působí magnetické pole B na náboj q pohybující se rychlostí v. V roce 1820 André Marie Ampére zjistil, že solenoidní cívka, kterou protéká elektrický proud vyvolává magnetické účinky Na jeho počest bylo jeho jméno na vědeckém kongresu v Paříži ustaveno jako základní jednotka elektrického proudu.

8 Zabýval se botanikou a chemií.
Pokusil se roztřídit vědy a jako první použil pojem kybernetika. Dále se věnoval i zemskému magnetismu a zabýval se pohybem Země kolem Slunce. V roce 1815 publikoval práci o lomu světla, v roce 1816 obhajoval Fresnelovu vlnovou teorii světla proti Jeanu Baptistovi Biotovi a Pierre Simonu Laplaceovi, kteří hájili Newtonovu korpuskulární teorii.

9 Závěr života Závěr života neprožil Ampére příliš šťastně - měl mnoho existenčních potíží. Zemřel v roce 1836 v Marseille. Ampéreho hrob

10 Jean-Baptiste Biot Augustin-Jean Fresnel Pierre Simon de Laplace

11 Autoři: Martin Klingel Zdroj:
Zdeněk Hanák Zdroj:


Stáhnout ppt "Francouzský fyzik a matematik"

Podobné prezentace


Reklamy Google