Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Albert Einstein.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Albert Einstein."— Transkript prezentace:

1 Albert Einstein

2 Osobní údaje Narodil se 14. 3. 1879 v německém Ulmu.
Zemřel v Princetonu. Otec Hermann řídil rodinnou továrnu na výrobu dynam. O fyziku se začal zajímat již ve čtyřech letech. V desíti letech začal studovat přírodní vědy.

3 Život Navštěvoval gymnázium v Mnichově
V patnácti letech odešel za rodinou do italské Pavie Ve studiu však pokračoval ve švýcarském Aarau Na škole v Curychu se seznámil se svou budoucí manželkou Milevou Marič Stal se učitelem matematiky a fyziky V roce 1905 obhájil Albert Einstein doktorát S Milevou měl dvě děti – Hanse Alberta a Eduarda V roce 1919 se rozvedl a oženil se svou sestřenicí Elsou Löventhalovou

4 Zázračný rok Rok 1905 je označován jako Annus Mirabilis (zázračný rok)
Publikoval tři zásadní vědecké práce na téma Fotoelektrický jev Brownův pohyb Speciální teorie relativity

5 Významná díla Brownův pohyb Fotoelektrický jev
Jsou při něm uvolňovány elektrony v důsledku absorbce elektromagnetického zařízení. Emitované elekrtony jsou pak označovány jako fotoelektrony. Jejich uvolňování se označuje jako fotoelektrická emise. Brownův pohyb Brownův pohyb je náhodný pohyb mikroskopických částic v kapalném nebo plynném médiu. Vysvětlením Brownova pohybu je, že molekuly v roztoku se vlivem tepelného pohybu neustále srážejí, přičemž směr a síla těchto srážek jsou náhodné, díky čemuž je i okamžitá poloha částice náhodná. Rychlost Brownova pohybu je úměrná teplotě systému.

6 Teorie relativity Obecná relativita nebo obecná teorie relativity je základní fyzikální teorie gravitace, která opravila a rozšířila Newtonův koncept gravitace, především v makroskopickém měřítku planet a hvězd.

7 Einstein a Praha Do Prahy dorazil v roce 1911
V roce 1912 opouští Prahu, pobýval zde rok a půl Působil jako profesor teoretické fyziky Pobyt v Praze přinesl 11 vědeckých prací Alberta Einsteina Praha příliš nenadchla

8 Závěr Během svého plodného života Einstein publikoval více než 300 vědeckých prací, v nichž se zabýval nejrůznějšími problémy od obecné teorie relativity přes kvantovou fyziku až po statistickou fyziku. Je ovšem třeba nazírat na Alberta Einsteina nejen jako na geniálního fyzika, ale především také jako na člověka, který se svými myšlenkami pokoušel zachránit poslední naděje na mír v tehdejších krušných dobách před i po druhé světové válce.

9 Fotografie Alberta Einsteina

10 Fotografie ze života Alberta Einsteina

11 Zdroje Wikipedie-článek fotoelektrický jev
Wikipedie-článek brownův pohyb Wikipedie-článek obecná teorie relativity

12 Zajímavostmi ze života Alberta Einsteina vás provedli:
VERONIKA ORLICKÁ a JAN TRANŽÍK


Stáhnout ppt "Albert Einstein."

Podobné prezentace


Reklamy Google