Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Georg Simon Ohm (18.-19. století).

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Georg Simon Ohm (18.-19. století)."— Transkript prezentace:

1 Georg Simon Ohm ( století)

2 Kdo to byl? Německý fyzik Zabýval se elektřinou
Je autorem Ohmova zákonu

3 Život Narodil se v rodině zámečnického mistra v německém městečku Erlangen V šestnácti letech začal navštěvovat univerzitu ve svém rodném městě, ale už po roce odešel jako výpomocný učitel do Švýcarska vydělávat na studia. Od roku 1833 přednášel na polytechnice v Normiberku.

4 Díky své pověsti byl od roku 1849 povolán na univerzitu v Mnichově
Díky své pověsti byl od roku 1849 povolán na univerzitu v Mnichově. To už byl mj. držitelem vyznamenání londýnské Královské vědecké společnosti. Tak se Ohmovi splnilo celoživotní přání, bylo mu však v té době 62 let a z dosaženého cíle se dlouho netěšil, když po krátké nemoci roku 1854 zemřel.

5 Objev Svůj všeobecně známý zákon – jeden z pilířů našich znalostí o elektřině, vyjadřující vztah proudu, napětí a elektrického odporu vodiče – publikoval roku 1826 v práci Určení zákona, podle něhož kovy vedou elektřinu. Ohm si však uvědomoval, že jeho zákon platí pouze za jistých podmínek, především za běžné teploty.

6 Ohmův zákon slovy: Proud procházející vodičem je přímo úměrný napětí mezi konci vodiče a nepřímo úměrný elektrickému odporu vodiče. Již sedmdesát let před Ohmem zákon zformuloval Henry Cavendish, který jej ale vůbec nezveřejnil a proto zákon zůstal zapomenut v jeho rukopise, jenž r.1877 zveřejnil další významný fyzik Maxwell. Díky tomu lidé přestali nedůvěřovat údajnému "chybnému zákonu Němce Ohma".

7 Zajímavosti Jednotka elektrického odporu (označována řeckým písmenem Ω) byla nazvána jeho jménem ohm. Ve své vědecké práci se Ohm věnoval i akustice, zkoumal fyzikální podstatu slyšení a studoval interferenční jevy.

8 Zdroje a Autoři Zdroje z Internetu: Z knih a encyklopedií: Autoři:
Z knih a encyklopedií: Všeobecná encyklopedie Dideort Časopis 21. století Časopis Třetí pól Autoři: Aneta Ottová Natálie Škvrňáková

9 KONEC Děkujeme za pozornost 


Stáhnout ppt "Georg Simon Ohm (18.-19. století)."

Podobné prezentace


Reklamy Google